"NIKO NE ŽELI RAT S RUSIJOM" Borelj: Kijevu treba dozvoliti udare evropskim oružjem

Novosti online

30. 08. 2024. u 10:14

ŠEF evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da niko ne želi da bude u ratu s Rusijom, ali je pozvao zemlje EU da dozvole Kijevu da izvodi udare evropskim oružjem na teritoriji Rusije.

НИКО НЕ ЖЕЛИ РАТ С РУСИЈОМ Борељ: Кијеву треба дозволити ударе европским оружјем

Foto AP

- Čak i ako razmatramo mogućnost izvođenja udara na teritoriji Rusije, mi nismo u ratu sa Rusijom, niko ne želi da bude u ratu s Rusijom. Mi jednostavno podržavamo Ukrajinu - rekao je Borelj.

Takođe je potvrdio da Ukrajina već koristi avione F-16 koji su joj isporučeni.

On je juče predložio ministrima spoljnih poslova da usaglase stav o ukidanju svih ograničenja za Kijev za udare na rusku teritoriju, ali je posle sastanka konstatovao da jedinstveni stav nisu uspeli da postignu i da je ostalo na svakoj pojedinačnoj državi da donosi odluku o tome.

Evropski zvaničnik je dodao da su članice EU istrošile svoje vojne zalihe zbog isporuka Ukrajini, dodao je evropski zvaničnik.

- Ne možete da zamislite napore koje preduzimaju evropske zemlje kada je reč o pomoći Ukrajini. Istrošili smo naše zalihe, moramo da ih popunimo. Već smo stigli do cifre 700.000 komada municije kalibra 155 milimetara. Nismo još postigli cilj (milion komada), ali povećavamo proizvodnju - rekao je Borelja po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU.

- EU želi da ima koordinacioni centar u Ukrajini za pružanje vojne pomoći, a slanje vojnih instruktora se ne razmatra - rekao je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VEST KOJU PIKSI NE ŽELI DA ČUJE: Još jedan fudbaler propušta utakmice Lige nacija?