POLJSKA JOŠ TRAŽI RATNU ODŠTETU: Na današnji dan pre 85 godina počeo je Drugi svetski rat

D.B.M.

01. 09. 2024. u 06:30

U RANIM jutarnjim satima, tačno u 4:42, 1. septembra 1939. svet se našao na pragu najrazornijeg sukoba u svojoj istoriji.

ПОЉСКА ЈОШ ТРАЖИ РАТНУ ОДШТЕТУ: На данашњи дан пре 85 година почео је Други светски рат

Foto: Privatna arhiva

Napadom Nemačke na Poljsku počeo je Drugi svetski rat, koji će ubrzo zahvatiti ceo svet i proizvesti neviđene strahote i gubitke.

Nemačka vojska, pod komandom Adolfa Hitlera, pokrenula je brzu i odlučnu ofanzivu protiv Poljske koristeći strategiju koja će postati poznata kao "blickrig" - munjeviti rat. Nemački bombarderi su u zoru počeli da zasipaju poljske gradove, najpre Vjelunj.

Za samo nekoliko nedelja, poljski front je bio slomljen, a Varšava pod opsadom. Ovaj napad je bio prvi u nizu sukoba koji će pretvoriti Evropu u bojno polje i uništiti milione života.

Napad na Poljsku nije bio samo vojni udarac, već i početak jedne od najmračnijih epoha u ljudskoj istoriji. Milioni civila, vojnika i zarobljenika suočiće se sa neizrecivim patnjama tokom narednih šest godina. Drugi svetski rat, koji je započet tog sudbonosnog jutra, promenio je svet zauvek, a posledice tog sukoba osećaju se i danas.

A, 85 godina posle početka Drugog svetskog rata, Poljska još traži odštetu od Nemačke zbog gubitaka koje je nacija pretrpela tokom sukoba. Izgubili su šest milona ljudi, Aušvic je bio najveći nacistički koncentracioni logor, porušene su mnoge zgrade,  a nisu dobili reparaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMCI ŽESTOKOG UKRAJINSKOG NAPADA NA BELGOROD: Više mrtvih, desetine povređeno (VIDEO)