MINISTARSTVO ODBRANE JAPANA TRAŽILO BUDŽET OD 58 MILIJARDI DOLARA: Vazdušna baza će imati proširenu nadležnost nad svemirskim domenom

Jovana Švedić

30. 08. 2024. u 19:07

MINISTARSTVO odbrane Japana je u petak u svom budžetskom zahtevu za fiskalnu 2025. godinu zatražio rekordnih 8,54 biliona jena (58,4 milijarde dolara), što je 7,4 odsto više u odnosu na početni fiskalni budžet za 2024., podstaknuto troškovima satelitske mreže za mogućnost protivudara, rastućim cenama materijala i slabog jena.

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ЈАПАНА ТРАЖИЛО БУЏЕТ ОД 58 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА: Ваздушна база ће имати проширену надлежност над свемирским доменом

Foto: Tanjug

Deo opreme uključuje 3 milijarde jena za nabavku oko 300 kompleta malih dronova za napad.

Ruska invazija na Ukrajinu istakla je važnost strategije odbrane zasnovane na dronovima, što bi umanjilo troškove osoblja.

Japan namerava da lansira satelitsku liniju tj. konstelaciju za otkrivanje i praćenje raketa dužeg dometa, što zahteva 323,2 milijarde jena za kompletiranje potpune operacije do marta 2028. godine, za šta su naveli da je neophodno za obezbeđivanje od mogućnosti za protivudar, kao i da će moći da pogode lokaciju koja im predstavlja neposrednju pretnju.

Vazdušne samoodbrambene snage će biti preimenovane kako bi odražavale svoju proširenu nadležnost nad svemirskim domenom do fiskalne 2027.

Zahtev za budžet uključuje troškove reorganizacije trenutnih svemirskih operacija u novu grupu za pripremu misija.

Takođe će biti uspostavljen poseban "klaud" Ministarstva odbrane za konsolidaciju informacija koje prikupljaju kopnene, pomorske i vazdušne snage samoodbrane, omogućavajući jedinstvenu komandu i kontrolu, za šta je traženo  96,5 milijardi jena.

Japan napreduje u uvođenju odbrambene opreme i objekata, međutim desilo se da inflacija i pad jena povećavaju troškove.

Oprema koja će biti nabavljena od vlade SAD kroz njen program inostrane vojne prodaje dostigla je 910,8 milijardi jena u novom zahtevu.

Jaz Japana u odbrambenoj moći sa Kinom je i dalje veliki.

Kina ima više od sedam puta veći broj kopnenih snaga i pet puta veći broj pomorskih brodova od Japana, navodi se u Beloj knjizi o odbrani Tokija iz 2024.

(Niki Azija)

BONUS VIDEO:
AMERIKA U POSETI PEKINGU: Saliven savetnik za nacionalnu bezbednost u ,,kritičnoj,, misiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ RAZBESNEO AMERE: Oglasio se i dežurni novakomrzac