BUDIMPEŠTA TRAŽI SVOJE: Mađarska vlada će od Brisela tražiti povraćaj troškova zbog zaštite granice

Novosti online

30. 08. 2024. u 20:13

MAĐARSKA vlada se priprema da, uz učešće međunarodnih eksperata, zatraži od Brisela povraćaj troškova vezanih za zaštitu granice, objavili su danas zvaničnici.

БУДИМПЕШТА ТРАЖИ СВОЈЕ: Мађарска влада ће од Брисела тражити повраћај трошкова због заштите границе

Foto Tanjug


Vlada nastoji da od Evropske komisije legalno naplati svoje izdatke proistekle zbog zaštite granice, naveo je državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova Bence Retvari, prenosi mađarski medij Hvg.

Dan ranije, vlada je objavila dekret u kojem je formulisala više svojih stavova i zahteva.

Kako se navodi, Mađarska je kontinuirano i efikasno štitila spoljne i šengenske granice EU od ilegalnih migracija, a Brisel duguje Budimpešti oko dve milijarde evra jer je Mađarska toliko potrošila na zaštitu granice od 2015, dok EU nije dala značajniju podršku.

Institucije EU su pokrenule političke napade na Mađarsku zbog njene efikasne zaštite svojih granica i sprovele politički motivisane legalne procedure.

Sa stanovišta mađarske vlade, ovi argumenti su osnova za odluku Suda pravde EU koji je kaznio Mađarsku sa 200 miliona evra zbog kršenja imigracione politike Unije.

Cilj vlade u Budimpešti je da tih 200 miliona uzme od sume od dve milijarde evra koliko EU duguje Mađarskoj i da na taj način kompenzuje troškove zaštite granice.

Prema rečima Retvarija, Brisel kažnjava Mađarsku tolikim brojem novčanih kazni zato što ne dozvoljava ilegalnim migrantima da uđu u nju.

BONUS VIDEO: VUČIĆA I ORBANA DOČEKALO VIŠE OD 5.000 LjUDI NA HORGOŠU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREĆI SVETSKI RAT ZBOG NAPADA NA KURSK Hitno se oglasio Kremlj o izjavi Donalda Trampa