SZO: Oko 1,2 miliona doza vakcina protiv dečje paralize isporučeno u Pojas Gaze

Tanjug

30. 08. 2024. u 22:35

OKO 1,2 miliona doza vakcina protiv dečje paralize već je isporučeno u Pojas Gaze, izjavio je predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za palestinske teritorije Rik Peperkorn.

СЗО: Око 1,2 милиона доза вакцина против дечје парализе испоручено у Појас Газе

Foto: Tanjug/AP photo

Prema njegovim rečima, oko 400.000 dodatnih doza je na putu ka Pojasu Gaze, preneo je Rojters.

Izraelska vojska i palestinska militantna grupa Hamas pristali su na tri odvojene trodnevne pauze u borbama u različitim delovima Pojasa Gaze, kako bi se omogućilo vakcinisanje oko 640.000 dece protiv dečje paralize, rekao je Peperkorn tokom jučerašnjeg dana.

Napomenuo je da će kampanja vakcinacije početi u centralnom Pojasu Gaze kada počne trodnevna pauza u borbama, nakon čega će uslediti još dve trodnevne pauze na jugu i severu enklave.

Peperkorn je rekao da postoji dogovor da se humanitarna pauza u svakoj zoni produži na četvrti dan, ukoliko to bude potrebno.

SZO je 23. avgusta potvrdila da je najmanje jedna beba paralizovana virusom poliomijelitisa tipa dva, što je prvi takav slučaj na toj palestinskoj teritoriji u poslednjih 25 godina.

Humanitarna jedinica izraelske vojske (COGAT) saopštila je pre dva dana da će kampanja vakcinacije biti sprovedena u koordinaciji sa izraelskom vojskom "kao deo rutinskih humanitarnih pauza koje će omogućiti stanovništvu da stigne do medicinskih centara u kojima će se vakcinisati".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAČUNICA! Evo koliko bodova treba Crvena zvezda da osvoji da bi prošla u nokaut fazu nove UEFA Lige šampiona!