STOLTENBERG PRVI PUT O UPADU U KURSKU OBLAST: Šef NATO-a se pozvao na međunarodno pravo

Tanjug

31. 08. 2024. u 07:11

UPAD ukrajinskih trupa u Kursku oblast u Rusiji je legitiman na osnovu prava Ukrajine na samoodbranu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u svojoj prvoj reakciji na ulazak ukrajinske vojske u Kursku oblast u Rusiji.

СТОЛТЕНБЕРГ ПРВИ ПУТ О УПАДУ У КУРСКУ ОБЛАСТ: Шеф НАТО-а се позвао на међународно право

Foto: Tanjug/AP

Stoltenberg je rekao za nemački nedeljnik "Velt am zontag" da Ukrajina ima pravo da se brani i da, na osnovu međunarodnog prava, to ne prestaje na ukrajinskoj granici, prenosi Rojters.

Šef NATO-a je naveo da Alijansa nije bila unapred obaveštena o planovima Ukrajine za upad na rusku teritoriju i da nije imala nikakvu ulogu u tome. Stoltenberg je ocenio da Ukrajina rizikuje napredovanjem na ruskoj teritoriji, kao što postoji rizik u svim vojnim operacijama, ali je istakao da je na Kijevu da odluči na koji način će da se brani.

- (Ukrajinski) predsednik (Volodimir) Zelenski rekao je da operacija ima za cilj stvaranje tampon zone za sprečavanje daljih ruskih napada preko granice - naveo je Stoltenberg.

Ukrajina je 6. avgusta pokrenula prekogranični upad u Kursku oblast u Rusiji, a o toj vojnoj operaciji razgovaralo se i na sastanku Saveta NATO-Ukrajina u sredu, što je zatražio Kijev nakon najnovijeg talasa ruskih vazdušnih napada.

Rusija je ukrajinski upad u Kursku oblast nazvala "velikom provokacijom" i najavila da će odgovoriti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOK JE BIO RAT, OVDE SU MU ZAMERALI - SAD JE NAŠ ZET: Poznati Slovenac o poznanstvu sa Borom