IRAK OBORIO TURSKI ŠPIJUNSKI DRON U BLIZINI KIRKUKA: Evo kako ovaj incident utiče na odnos Ankare i Bagdada (FOTO/VIDEO)

Jovana Švedić

31. 08. 2024. u 15:13

Iračka vojska potvrdila je u četvrtak da su iračke snage oborile tursku borbenu bespilotnu letelicu Aksungur (UCAV) u blizini grada Kirkuka bogatog naftom.

ИРАК ОБОРИО ТУРСКИ ШПИЈУНСКИ ДРОН У БЛИЗИНИ КИРКУКА: Ево како овај инцидент утиче на однос Анкаре и Багдада (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: ssb.gov.tr

Aksungur, koji je razvila Turkiš Aerospejs Industris (TAI), je dron srednje visine, dugotrajan, dizajniran i za nadzor i za borbene operacije.

Ovaj incident dolazi u delikatnom trenutku, s obzirom da dve susedne zemlje dele dugačku granicu koju grupa PKK često koristi za infiltriranje u Tursku.

Obaranje drona usledilo je posle nedavne posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Iraku 22. aprila, koja je viđena kao prekretnica u poboljšanju zategnutih odnosa između Ankare i Bagdada, posebno u njihovim zajedničkim naporima u borbi protiv militanata PKK sa sedištem u severni Irak.

Poluautonomna regionalna vlada Kurdistana (KRG) kontroliše planinski region u severnom Iraku gde je PKK uspostavila baze.

Irak je više puta izražavao zabrinutost zbog prekograničnih vojnih operacija Ankare, tvrdeći da one narušavaju njen suverenitet.

Nasuprot tome, Ankara tvrdi da su ove operacije od suštinskog značaja za nacionalnu bezbednost, čiji je cilj neutralisanje pretnji koje predstavlja PKK.

U svetlu nedavnog incidenta, Onču Kečeli, portparol turskog ministarstva spoljnih poslova, izjavio je da Turska blisko sarađuje sa Irakom kako bi se razjasnile okolnosti oko obaranja drona Aksungur.

Kečeli je istakao tekući dijalog između dva naroda, potvrđujući njihovu zajedničku posvećenost naporima u borbi protiv terorizma.

On je naglasio da uprkos ovom neuspehu, obe zemlje žele da nastave sa zajedničkim naporima na rešavanju bezbednosnih izazova u regionu.

(Defens)

BONUS VIDEO:
HUTI NAPALI GRČKI TANKER: Snimak prikazuje napad na brod sa grčkom zastavom na Crvenom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMCI ŽESTOKOG UKRAJINSKOG NAPADA NA BELGOROD: Više mrtvih, desetine povređeno (VIDEO)