"PATRIOT" UBIJA SVE ŠTO LETI! Odbor za nauku Ministarstva odbrane SAD ukazao na veoma ozbiljan problem PVO kompleksa

Dragan Vujičić

01. 09. 2024. u 15:24

Predsednik Zelenski otpustio je dugogodišnjeg komandanta ukrajinskog vazduhoplovstva Mikolu Oleščuka, a zvanični ukaz o smeni u petak uveče nije kraj priče o padu prvog F 16 na svom "promo borbenom letu". I dok je obaranje aviona najboljeg ukrajinskog pilota Aleksija Mesa do juče bilo okruženo dvosmislenošću (nije oboren, već se srušio odnosno pogodila ga je "prijateljska vatra"), ugledni američki portal "Mun of Alabama" od dileme je naparavio "trilemu" ukazujući da "Patriot" neretko ume da puca po svojima.

ПАТРИОТ УБИЈА СВЕ ШТО ЛЕТИ! Одбор за науку Министарства одбране САД указао на веома озбиљан проблем ПВО комплекса

Foto AP

Naime, preneli su pisanje američkog "Nešnl interesta" iz 2021, koji je tada objavio delove zvanične istrage o korišćenju američkog vazduhoplovstva u ratu sa Irakom 2003, prema kome su se američki piloti od svojih "Patriota" branili i antiradarskim raketama. Sistem "Patriot" je u struci poznat i kao sistem koji ima ozbiljan problem da prepozna svoje na nebu!

Pilot F 16 je leteo iznad An Nadžafa u Iraku kada je radar "Patriota" uperio snop u njega. Letač je ispalio antiradarsku raketu HARM, koja je uništila "Patriotov" radar ali, na sreću, nije naudila posadi vojske, samo je deo ružne priče o borbenim karakteristikama najskupljeg i najhvaljenijeg PVO sistema u svetu.Vazduhoplovstvo je insistiralo na tome da je napad lovca F 16 na svoju PVO bateriju bio slučajan i da pilot nije znao da je radar na koji je pucao bio "Patriotov", na kom su bili sunarodnici Amerikanci.

Međutim, nije bilo tako!
Britanci za "bratoubistvo" okrivili neispravan transporder svog aviona

Kako je pisano u "Interestu", Odbor za nauku ministarstva odbrane SAD proučavajući sukob "Patriota" i prijateljskih aviona nakon invazije, izrazio je duboku zabrinutost.
Tokom napada američkih i savezničkih snaga na Irak 2003. godine, baterije protivvazdušnih raketa američke vojske "Patriot" bile su toliko opasno nepouzdane - i sklone pucanju na prijateljske avione - da su izazvale kratak, uglavnom zaboravljeni, građanski rat između projektila i borbenih pilota. 

Američki F 16 iznad An Nadžafa u Iraku 2003.raketirao svoj "Patriot" kada je uperio snop u njega

 - Mnogi saveznički piloti su verovali da "Patriot" predstavlja veću pretnju za njih od bilo kog projektila zemlja-vazduh u inventaru Iraka - napisao je drugi autor Benjamin Lambeth u iscrpnoj iračkoj ratnoj monografiji "Neviđeni rat". - "Patrioti" su nas plašili do đavola - primetio je jedan pilot F 16. Oborili su dva saveznička ratna aviona, ubivši tri člana posade, a piloti NATO su davali sve od sebe da izbegnu "Patriot" baterije - a u jednom slučaju pilot našeg vazduhoplovstva je zapravo pucao na posadu svog PVO sistema. - Upad saveznika u Irak u martu 2003. godine pratile su 62 jedinice "Patriota", održavajući neprekidan protivvazdušni odbrambeni paravan odmah iza linija fronta - piše "Interest". 

Baš neviđeno ratno iskustvo

- Savezničke vazduhoplovne posade su iskusile značajan porast nivoa stresa kad god su radile u opsegu pretnje "Patriota" - piše Lambet u knjizi "Neviđeni rat". Više od nekoliko onih koji su bili nanišanjeni od strane "Patriot" radara bili su primorani da odbacuju IC mamce i upuste se u agresivne kontramanevre odnosno da mahnito pozivaju AVAKS kako bi "smirili" posade "Patriota".

Godine 2003. bilo je ozbiljnih nedostataka u softveru "Patriota". Sistem primenjuje složene kompjuterske algoritme da proceni brzinu i visinu mete i, u slučaju aviona, njegov radio-transponder signal. Ako računar odluči da se odraz podudara sa profilom neprijateljskog aviona ili projektila, on prikazuje metu kao neprijateljsku na ekranima operatera. "Patriotov" kompjuter je u Iraku prvi put kobno pogrešio 23. marta 2003, kada je "Patriot" baterija oborila lovac-bombarder Kraljevskog vazduhoplovstva Tornado, koji se vraćao u Kuvajt nakon misije iznad Iraka. Dva člana posade su poginula. - Rane spekulacije su pripisale incident ili neuspehu posade Tornada da pravilno identifikuje svoj avion ili neuspehu operatera baterija "Patriot" da pravilno protumače Tornadov IFF signal - napisao je Lambet. Prema Lambetu, Britanci su na kraju za "bratoubistvo" okrivili neispravan identifikacioni transporder Tornada, ali jedan "nezvanični izveštaj" tvrdi da sistem "Patriot" greši. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ NIJE MAŠINA, OVO SE DEŠAVA! Legendarnu teniserku nije začudila Novakova rana eliminacija sa Ju-Es opena