LAVROV: Ukrajina i Izrael žele da izazovu sukobe, Borelj bi da uđe u istoriju kao glavni rusofob

Novosti online

31. 08. 2024. u 22:11

I UKRAJINA i Izrael pokušavaju da izazovu velike regionalne ratove kako bi rešili svoje probleme na račun drugih, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ: Украјина и Израел желе да изазову сукобе, Борељ би да уђе у историју као главни русофоб

Foto: Tanjug/AP

- Izgleda da je jedini koji želi takav razvoj događaja Izrael. Verovatno izraelska vlada, koja je prilično tvrda u političkom smislu, a oni to ni ne kriju - naveo je Lavrov.

- Verovatno žele da iskoriste ovu situaciju da jednom zauvek pokušaju da reše sve svoje probleme i sa Hamasom i sa Hezbolahom, i sa proiranskim grupama u Siriji i Iraku -  rekao je ministar i dodao da Teheran izgleda izbegava takav sukob i "ne želi da se meša ni u kakve vojne akcije velikih razmera".

Ponašanje Izraela ima zapanjujuće sličnosti sa ukrajinskim, a Kijev očigledno želi da svoje zapadne pristalice uvuče u direktan sukob sa Moskvom, istakao je Lavrov.

- Vidim tu zanimljivu paralelu, (Vladimir) Zelenski takođe, koji je takođe potpuno pod kontrolom SAD, on želi otprilike istu stvar, samo oko Ukrajine - da pokrene veliki rat ovde, i da se povuče, kako bi Amerikanci i druge članice NATO-a krenule da se bore za njega - dodao je ministar.

- Ovo su vrlo slične situacije kada žele da izazovu veliki rat na Bliskom istoku i na teritoriji koja je direktno uz nas, a sada je deo Kurske oblasti pod kontrolom nacističkog režima Zelenskog, sa oružjem koje mu isporučuje NATO - rekao je Lavrov.

Ukrajinski upad u Kursku oblast, koji je Kijev pokrenuo početkom ovog meseca, verovatno su odobrili zapadni rukovodioci, sugerisao je Lavrov. "Veliki broj nacističkih jedinica" kao i stranih plaćenika - koji bi zapravo mogli biti "redovne trupe" - učestvuje u neprijateljstvima, primetio je on.

- Teško mi je da kažem šta je bila ideja iza ove situacije, jer naše zapadne kolege imaju veoma zbrkane umove, ponekad stvari krive na svoj način, a onda ništa ne bude - rekao je Lavrov i podsetio na sumnjive rezultate Zapada u Avganistanu, Iraku i drugde.

Lavrov je takođe prokomentarisao ponašanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj, rekavši da nema alternative za pregovore između Rusije i Ukrajine osim "formule Zelenskog", želi da ostane zapamćen u istoriji kao glavni rusofob Evrope, izjavio Lavrov.

- U svom poslednjem govoru, Žozep Borelj je rekao da nema druge alternative za pregovore osim formule Zelenskog. Jasno je da Borelj sada želi da ostane u istoriji kao najvažniji rusofob. To je ili amaterizam ili ludilo koje je zamenilo inteligenciju diplomata i političara - rekao je Lavrov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin u junu je izneo plan mirnog rešenja sukoba u Ukrajini koji je Kijev odbio.

Nakon upada ukrajinskih snaga u Kursku oblast u avgustu, Putin je poručio da je nemoguće pregovarati sa onima koji "neselektivno udaraju na civile, civilnu infrastrukturu ili pokušavaju da stvore pretnje objektima nuklearne energije".

(rt.rs)

BONUS VIDEO: STIGAO LAVROV: Kolona automobila sa šefom ruske diplomatije ulazi u Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ NE VERUJE ŠTA GA JE SNAŠLO Završni masters visi o koncu?!