NETANJAHU SUOČEN SA GNEVOM NAKON SMRTI 6 IZRAELSKIH TALACA U GAZI: 3 od 6 talaca trebalo je da budu oslobođeni u prvoj fazi sporazuma

Jovana Švedić

01. 09. 2024. u 15:40

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu suočava se sa novim talasom osuda nakon izvlačenja tela šest talaca iz južnog pojasa Gaze usred zastoja u pregovorima o prekidu vatre i razmeni zatvorenika sa Palestincima.

НЕТАЊАХУ СУОЧЕН СА ГНЕВОМ НАКОН СМРТИ 6 ИЗРАЕЛСКИХ ТАЛАЦА У ГАЗИ: 3 од 6 талаца требало је да буду ослобођени у првој фази споразума

Foto Tanjug/AP

Vojska je saopštila rano u nedelju da je izvukla tela šest talaca iz tunela u gradu Rafa na jugu zemlje.

Forum za porodice talaca u Gazi okrivio je Netanjahua za smrt njihovih najmilijih.

- Da nije bilo sabotera, izgovora i spinovanja, taoci za čiju smo smrt jutros saznali verovatno bi bili živi - navodi se u saopštenju Foruma talaca i nestalih porodica.

- Dosta je bilo izgovora. Dosta je bilo okretanja. Dosta je bilo napuštanja. Došlo je vreme da vratimo kući naše taoce – one koji žive na rehabilitaciji i pale i ubijene da bi ih sahranili u svojoj zemlji - rekao je Netanjahu.

Forum je pozvao članove izraelskog bezbednosnog kabineta koji su glasali za zadržavanje snaga izraelske vojske u Filadelfijskom koridoru na granici Gaze i Egipta da se „povuku posle ponižavajuće odluke koju su doneli u četvrtak“.

U četvrtak je kabinet za bezbednost odobrio dalje prisustvo vojske u koridoru u bilo kom predloženom sporazumu o prekidu vatre i razmeni talaca.

Ovom odlukom kabinet je zvanično usvojio Netanjahuov stav u vezi sa Filadelfijskim koridorom.

Već mesecima SAD, Katar i Egipat pokušavaju da postignu sporazum između Izraela i Hamasa kako bi osigurali razmenu zatvorenika i prekid vatre i omogućili da humanitarna pomoć uđe u Gazu.

Ali posrednički napori su zaustavljeni zbog Netanjahuovog odbijanja da ispuni Hamasove zahteve da zaustavi rat.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant pozvao je danas premijera da sklopi sporazum sa Hamasom o prekidu vatre u Pojasu Gaze da bi na taj način bilo omogućeno oslobađanje preostalih talaca koje drži ta palestinska teroristička grupa.

Galant je napisao na platformi Iks da izraelski kabinet mora da se sastane odmah i da poništi odluku koju je doneo u četvrtak, a kojom se insistira na ostanku izraelskih trupa u Filadelfijskom koridoru, odnosno graničnom području između Pojasa Gaze i Egipta.

Netanijahuovo insistiranje na zadržavanju trupa u koridoru da bi se na taj način, kako tvrdi, sprečilo krijumčarenja oružja za Hamas iz Egipta, smatra se jednom od glavnih prepreka za postizanje sporazuma o prekidu vatre u Pojasu Gaze, preneo je Rojters.

Izraelski mediji javili su da se Galant sukobio sa Netanijahuom tokom sednice kabineta u četvrtak zbog pitanja Filadelfijskog koridora kada je upozorio da "ističe vreme" za dogovor o taocima.

(AA/Tanjug)

BONUS VIDEO:
DRAMATIČAN SNIMAK IZ GAZE: Pogledajte upad izraelske policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ NIJE MAŠINA, OVO SE DEŠAVA! Legendarnu teniserku nije začudila Novakova rana eliminacija sa Ju-Es opena