UDARAC ZA KOALICIJU OLAFA ŠOLCA : Stranka krajnje desnice AfD na putu do prve pobede na državnim izborima

Novosti online

01. 09. 2024. u 18:27

Stranka krajnje desnice Alternativa za Nemačku (AfD) na putu je da pobedi na državnim izborima po prvi put u zemlji, prenosi Skaj Njuz.

УДАРАЦ ЗА КОАЛИЦИЈУ ОЛАФА ШОЛЦА : Странка крајње деснице АфД на путу до прве победе на државним изборима

Tanjug

AfD, osnovan 2013. sa antimigrantskom i evroskeptičnom agendom, pokupio je najviše glasova u istočnoj državi Tiringiji, prema izlaznoj anketi.

Stranka je bila na putu za 33,5 odsto glasova u poređenju sa 23,4 odsto u 2019, a slede konzervativci sa 24,5 odsto, sa 21,7 odsto.

AfD je takođe imao dobre rezultate u Saksoniji, gde je bio blizu drugog iza konzervativaca za samo pola procenta poena, pokazala je anketa ZDF-a.

Demohrišćani (CDU), koji vladaju istočnom državom Saksonijom od ponovnog ujedinjenja Nemačke pre više od 30 godina, izgleda da će dobiti 32 odsto glasova, u poređenju sa 32,1 odsto u 2019.

Ali, prema anketi, AfD je u nedelju bio malo iza sa 31,5 odsto. Oko 3,3 miliona ljudi imalo je pravo glasa u Saksoniji i skoro 1,7 miliona u Tiringiji.

Rezultati su udarac za koaliciju nemačkog kancelara Olafa Šolca samo godinu dana pre saveznih izbora u septembru 2025. godine.

Šolcova Socijaldemokratska partija (SPD) trenutno vlada na nacionalnom nivou sa Zelenima i liberalnim Slobodnim demokratama (FDP).

To je prvi put da izgleda da je krajnje desničarska stranka osvojila najviše mesta u nemačkom državnom parlamentu od Drugog svetskog rata.

Malo je verovatno da će AfD moći da formira državnu vladu jer nema većinu, a druge stranke odbijaju saradnju.

AfD je najjača na bivšem komunističkom istoku, a domaća obaveštajna agencija ima ogranke stranke u Saksoniji i Tiringiji pod zvaničnim nadzorom kao „dokazano desničarsko ekstremističke“ grupe.

Imigracija je gurnuta na vrh političkog dnevnog reda zemlje nakon što su tri osobe ubijene u napadu nožem od strane osumnjičenog islamskog ekstremiste na festivalu u Solingenu, u zapadnoj Nemačkoj, 23. avgusta.

Kako prenosi Skaj Njuz, bivši nastavnik istorije je polarizirajuća ličnost koja je berlinski spomenik Holokaustu evropskih Jevreja u nacističkoj Nemačkoj nazvao „spomenikom srama“, a ranije ove godine osuđen je zbog upotrebe nacističkog slogana na mitingu stranke.

BONUS VIDEO:

SNIMAK IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Sukob sovjetske artiljerije sa nemačkim snagama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO ZBOG ČEGA JE SRBINU ODUZETA MEDALJA U PARIZU: Ovaj potez ih otkrio