LABURISTIČKA VLADA STOPIRALA POSAO: Britanija će suspendovati 30 izvoznih licenci za oružje Izraelu

Novosti online

02. 09. 2024. u 20:11

ŠEF britanske diplomatije Dejvid Lami danas je objavio da će Velika Britanija suspendovati 30 od ukupno 350 izvoznih licenci za oružje namenjeno Izraelu.

ЛАБУРИСТИЧКА ВЛАДА СТОПИРАЛА ПОСАО: Британија ће суспендовати 30 извозних лиценци за оружје Израелу

Foto: Unsplash/Ilustracija


Ova odluka je doneta nakon što je nova laburistička vlada saopštila da je otkrila da postoji “jasan rizik” da britansko oružje bude korišćeno u ozbiljnim kršenjima međunarodnog prava vezanim za tretman palestinskih zatvorenika i isporuke pomoći Gazi, preneo je Independent.

Lami je kazao da Izrael ima pravo da se brani, ali da nije zadovoljan odgovorima koje je dobio nakon što je izrazio zabrinutost izraelskoj vladi.

Šef britanske diplomatije je istakao da je odluka bazirana na sve većoj zabrinutosti zbog akcija Izraela otkako je on preuzeo funkcju posle opštih izbora u julu.

Lami je u obraćanju Donjem domu parlamenta kazao da akcije Izraela nastavljaju da dovode do ogromnih civilnih žrtava, raširenog razaranja civilne infrastrukture i neizmernih patnji.
Portparolka ministarstva spoljnih poslova Lajla Moren iz redova liberaldemokrata kazala je da je ovakvu akciju trebalo odavno da preduzme prethodna vlada koja je propustila da po ovom pitanju pokaže bilo kakvu inicijativu.

- Liberaldemokrate pozdravljaju ovu odluku kao korak napred koji je načinila vlada -  poručila je Moren.

BONUS VIDEO: JEMESNKI HUTI U RATNOJ AKCIJI: Gađali dva izraelska broda u Crvenom moru


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U NEVERICI: Poginuo Arsenije Zamjatkin