SIJARTO: Krajnje vreme da članice EU iskažu jasnu podršku evrointegraciji Z. Balkana

Novosti online

02. 09. 2024. u 22:24

ŠEF mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je danas na Bledskom strateškom forumu da je krajnje vreme da članice EU iskažu jasnu podršku evrointegraciji Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju.

СИЈАРТО: Крајње време да чланице ЕУ искажу јасну подршку евроинтеграцији З. Балкана

FOTO: AP/Tanjug


Sijarto je posle sastanka sa srpskom ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević rekao da EU ne može biti celovita, snažnija ili otpornija na krize ukoliko ne integriše zemlje Zapadnog Balkana, dodajući da je Srbija “očigledno ključna zemlja regiona”, prenela je agencija MTI.

- Ja verujem da je krajnje vreme da naši prijatelji iz zapadne i severne Evrope takođe priznaju da bi bilo znatno teže, a verovatno i nemoguće, garantovati stabilnost Zapadnog Balkana, bez Srbije-  upozorio je Sijarto. 

Naglašavajući strateški savez Mađarske i Srbije, on je rekao da Budimpešta pruža konstantnu podršku Srbiji na njenom putu evrointegracija.

Sijarto je istakao da je važan cilj otvaranje trećeg poglavlja u pretpristupnim pregovorima s Beogradom tokom predsedavanja Mađarske Savetom EU.

- Srbija naravno čini velike korake ka evrointegracijama već 15 godina-  dodao je šef mađarske diplomatije, dodajući da nažalost zemlje zapada i severa Evrope ne cene uvek dovoljno te korake.

Sijarto je kazao da nažalost, ima mnogo licemerja u EU kada se radi o proširenju, jer većina članica javno govori o tome koliko podržavaju prijem novih zemalja, ali na sastancima iznose argumente protiv toga.

- Zato je vreme da članice EU budu jasne i daju podršku Srbiji i Zapadnom Balkanu na putu evrointegracija - poručio je Sijarto.

BONUS VIDEO: VELIKA INVESTICIJA IZ MAĐARSKE: Vučić i Sijarto položili kamen temeljac za fabriku UBM grupacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA PARAOLIMPIJSKIM IGRAMA: Nebojši Đuriću oduzeta srebrna medalja!