MAKRON "U PROCEDURI": Premijerski dim se još nije pojavio iz odžaka Jeliseja

Iako se očekivalo da francuski predsednik Emanuel Makron, mesec i po posle održanih parlamentarnih izbora, još na kraju proteklog vikenda izađe s imenom mandatara za sastav nove Vlade, saga se nastavila. "Beli dim" se još nije bio pojavio iz odžaka Jeliseja.

МАКРОН У ПРОЦЕДУРИ: Премијерски дим се још није појавио из оџака Јелисеја

Foto: TANJUG

Istovremeno, krajnja levica, nezadovoljna time što ih Makron ignoriše iako su osvojili najviše glasova u pobedničkoj koaliciji, pokrenuli su proceduru za smenu predsednika.

Nepotčinjeni Žan-Lika Melanšona sastavili su predlog rezolucije za smenjivanje Emanuela Makrona na osnovu člana 68 francuskog Ustava i podneli je poslanicima na potpisivanje. Razlog za to je uporno Makronovo odbijanje da za budućeg premijera imenuje Lisi Kaste iz Novog narodnog fronta koju su predložili pobednici.

U ovom tekstu između ostalog može da se pročita da je  odbijanje Kasteove bez presedana u istoriji Četvrte i Pete Republike. Nepotčinjeni su istakli da Ustav nalaže predsedniku da imenije premijera, a ne da ga "bira onako kako mu se sviđa" i to tako što će zatražiti od političkih snaga koje su osvojile najviše glasova da sastave Vladu.

Zbog toga su stav predsednika ocenili kao "autoritarnu metodu". Istovremeno su podsetili i da je dosadašnja koalicija iz Makronove stranke vladala relativnom većinom i osudili način aktuelne vladavine.

- Francuskom trenutno vlada tehnička Vlada s prerogativima koji značajno prevazilaze obično otpravljanje poslova, bez ikakve kontrateže – naglasili su, optužujući predsednika za "opstrukciju".

 Da bi započeli ovakav politički manevar opoziva predsednika "zbog neobavljanja dužnosti" poslanici Nepotčinjenih teoretski imaju dovoljan broj glasova, 72, koliko broje predstavnika u skupštini, od 57, koliko je potrebno. Ali, za iglasavanje u skupštini zahteva se dvotrećinska većina od ukupno 577 poslanika, a isto tako i u Senatu, što, iz ove perspektive, ne izgleda ostarljivo.

Kao glavni kandidat za premijera za sada se pomalja nekadašnji predsednik Vlade Bernar Kaznev. Uz njega, Makron je za danas (ponedeljak) pre podne na konsultacije pozvao i dva bivša predsednika, Nikolu Sarkozija i Fransoa Olanda delom čijeg mandata je Kaznev bio premijer. Sarkozi je pozvao svoje desničare da se ujedine s ciljem dobijanja mandatara. Krajnji desničari smatraju da bi imenovanje Kazneva bilo "povratak u stari svet".

  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RADOVAO SE PRE VREMENA? Janik Siner usred Ju-Es opena leti iz tenisa zbog dopinga?!