IZRAEL SE PLAŠI SCENARIJA SLIČNOG 7. OKTOBRU NA ZAPADNOJ OBALI: Bezbednosni zvaničnici upozoravaju na zabrinjavajući porast terora

Jovana Švedić

03. 09. 2024. u 15:31

BEZBEDNOSNI zvaničnici upozoravaju na zabrinjavajući porast terora koji se širi Zapadnom obalom nakon serije strašnih bombaških napada širom sektora i usred antiterorističkih racija velikih razmera.

ИЗРАЕЛ СЕ ПЛАШИ СЦЕНАРИЈА СЛИЧНОГ 7. ОКТОБРУ НА ЗАПАДНОЈ ОБАЛИ: Безбедносни званичници упозоравају на забрињавајући пораст терора

Foto IDF

Nekoliko sprečenih bombaških napada na Zapadnoj obali prošle nedelje zabrinjava bezbednosne zvaničnike i stanovnike Izraela.

Ovaj fenomen koji podseća stanovnike Izraela na scene za koje su mislili da su daleko iza njih, ponavljaju se dok je u toku velika bezbednosna operacija protiv terorizma na severu Zapadne obale koja traje već nekoliko meseci.

- Iranci isporučuju novac i oružje na Zapadnu obalu. Poslednjih meseci videli smo povećanje iranskih napora da to područje pretvori u pravo bojno polje. Palestinske vlasti, poput nas, strahuju od mogućnosti sličnog scenarija 7. oktobra na Zapadnoj obali - rekao je izraelski bezbednosni zvaničnik za Skaj njuz Arabik.

- Zabrinuti smo zbog mogućnosti napada velikih razmera na jedno od naselja ili čak unutar Izraela i pripremamo se za takav scenario. Iako je trenutni fokus na severnoj Zapadnoj obali, mi takođe pratimo pretnje na južnoj Zapadnoj obali i operacije bi se mogle proširiti i tamo - dodao je zvaničnik.

Glavni nadzornik Jair Rozilio, koji služi kao operativni službenik granične policije na Zapadnoj obali, rekao je za Inet da je sada moguće improvizovati eksplozivnu napravu koristeći poljoprivredna sredstva, đubrivo i rezervoare za gas.

- Postoje različite opcije, sve je dostupno na internetu i teroristi koji su specijalizovani za ovu oblast znaju kako da prave bombe. Samo ove nedelje smo naišli na brojne eksplozivne naprave širom našeg sektora. Nalazimo se usred velike operacije u kojoj eksplozivne naprave gađaju naše snage. Možete videti kako vojni buldožeri kopaju puteve da neutrališu bombe postavljene u njih u video-snimcima na društvenim mrežama, to je sve češće na Zapadnoj obali. Eskalacija terorizma nas podseća na Drugu intifadu - rekao je Rozilio.

On je pojasnio da su eksplozivne naprave tada bile usmerene na centre gradova. Takav incident se do sada dogodio samo jednom u Tel Avivu, gde je samo sreća sprečila katastrofu.

- Današnjim teroristima je veoma teško da izvrše napade u centralnom Izraelu zbog intenziviranih operacija IDF-a i granične policije na Zapadnoj obali. Većinu terorista presreću i neutrališu snage bezbednosti. U tragičnim slučajevima uspevaju da ubiju civile i vojnike kao što smo videli u ubistvu trojice policajaca - objasnio je Rozilio. 

Rozilio je naglasio da uprkos povećanju ovakvih incidenata stopa osujećenih napada ostaje „izuzetno visoka“.

On je dodao da se „oko 90 odsto upozorenja osujećuje pre nego što teroristi uopšte uspeju da krenu“.

Pored zahteva vlade i bezbednosnih snaga da povećaju broj protivterorističkih operacija, izraelski doseljenici dosledno pokreću pitanje kontrolnih punktova i pozivaju na njihovo vraćanje.

Bezbednosni zvaničnici objašnjavaju da kontrolni punktovi ne pružaju nužno stvarnu bezbednost.

- Mora se razumeti da kontrolni punkt stvara osećaj sigurnosti, a ne stvarne bezbednosti. Teroristi će zaobići kontrolne punktove baš kao što to čine sada - prenosi Inet njuz.

BONUS VIDEO:

HUTI NAPALI GRČKI TANKER: Snimak prikazuje napad na brod sa grčkom zastavom na Crvenom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KADA NAS KONAČNO ČEKA ZAHLAĐENJE: Meteorolog Ristić za Novosti dao prognozu, ovakav septembar se ne pamti