KINA I NIGERIJA DOGOVORILE OSNAŽIVANJE SARADNJE: Otvaraja se zajednička laboratorija za testiranje solarnih tehnologija

Jovana Švedić

03. 09. 2024. u 19:55

NIGERIJA i Kina postigle su dogovor o pojavačanju bilateralnih odnosa u okviru inicijative ''Pojas i put'', kao i o razvoju ljudskih resursa i nuklearne energije, nakon današnjeg sastanka lidera dveju zemalja.

КИНА И НИГЕРИЈА ДОГОВОРИЛЕ ОСНАЖИВАЊЕ САРАДЊЕ: Отвараја се заједничка лабораторија за тестирање соларних технологија

Foto Tanjug

Kina je najveći bilateralni kreditor Nigerije, sa zajmovima u iznosu od 5 milijardi dolara zaključnim krajem marta, kako navodi nigerijska kancelarija za upravljanje dugom.

Obe zemlje su uspešno održavale diplomatske odnose u poslednjih 50 godina, koji su ojačani 2018. godine kada su Kina i Nigerija postale partneri u Inicijativi Pojas i put.

Partnerstvo koje je usledilo dovelo je do velikih infrastrukturnih projekata u Nigeriji od duboke morske luke do železničkih linija.

- Ovo sveobuhvatno strateško partnerstvo trebalo bi da rezultira snažnim razvojem, stabilnošću i bezbednošću u zapadnoafričkoj podregiji - rekao je predsednik Bola Tinubu u utorak.

Nigerijski Tinubu pridružio se samitu 50 afričkih zemalja u Pekingu ove nedelje na Samitu Foruma o kinesko-afričkoj saradnji 2024. godine, koji je kineski lider nazvao prilikom za konsolidaciju kinesko-afričkih odnosa.

- Kina i Nigerija, kao glavne zemlje u razvoju, jačajući stratešku koordinaciju, daće novi podsticaj odnosima Kine i Afrike u novoj eri i predvoditi zajednički napredak među zemljama globalnog juga - rekao je predsednik Si.

Tinubu je obišao Huavej istraživačku laboratoriju i obezbedio obavezu Huaveja da uspostavi zajedničku laboratoriju za solarno PV testiranje u Nigeriji.

Druga kineska firma takođe se obavezala da će uspostaviti fabriku za sklapanje električnih tricikla i obučiti Nigerijce u razvoju tehnologije i obnovljive energije.

(TRT Vorld/Tanjug)

BONUS VIDEO:
NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA PARAOLIMPIJSKIM IGRAMA: Nebojši Đuriću oduzeta srebrna medalja!