IZDAT NALOG ZA HAPŠENJE GONZALESA URUTIJE: SAD i EU odbacile zahtev, tvrde da je sa pravom pobedio

Jovana Švedić

03. 09. 2024. u 20:12

SJEDINjENE Države, Evropska unija i devet latinoameričkih zemalja odbacile su u utorak nalog za hapšenje u Venecueli protiv opozicionog kandidata Edmunda Gonzalesa Urutije, koji tvrdi da je s pravom pobedio na julskim predsedničkim izborima.

ИЗДАТ НАЛОГ ЗА ХАПШЕЊЕ ГОНЗАЛЕСА УРУТИЈЕ: САД и ЕУ одбациле захтев, тврде да је са правом победио

Tanjug

Venecuelansko javno tužilaštvo saopštilo je u ponedeljak da je sud odobrio nalog za hapšenje Gonzalesa Urucije zbog "teških zločina" u vezi sa insistiranjem opozicije da su predsednik Nikolas Maduro i njegovi saveznici ukrali izbore.

Gonzales Urutia, koji se krio ubrzo nakon izbora 28. jula, ignorisao je tri poziva da se pojavi pred tužiocima u okviru njihove istrage.

- Umesto da prizna svoj izborni poraz i da se priprema za mirnu tranziciju u Venecueli, Maduro je sada naredio hapšenje demokratskog lidera koji ga je pobedio velikom većinom na biralištima. Pridružujemo se rastućoj listi međunarodnih partnera koji osuđuju ovaj neopravdani nalog za hapšenje. - napisao je najviši američki diplomata za Latinsku Ameriku Brajan Nikols na Iks .

- Kategorički odbijam nalog za hapšenje. Dosta je bilo represije i maltretiranja opozicije i civilnog društva. Volja venecuelanskog naroda se mora poštovati. - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je takođe na društvenoj mreži.

Argentina, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama, Paragvaj, Peru, Dominikanska Republika i Urugvaj rekli su da "nedvosmisleno i apsolutno odbijaju nalog za hapšenje" u zajedničkom saopštenju koje je objavilo ekvadorsko ministarstvo spoljnih poslova.

Venecuelansko nacionalno izborno veće (CNE), čiji su većina članovi saveznici 61-godišnjeg Madura, proglasilo ga je ponovo izabranim na treći šestogodišnji mandat, što je rezultat koji osporavaju opozicija i veći deo međunarodne zajednice.

Opozicija je objavila sopstvene rezultate izbora na biračkom mestu, za koje kaže da je Gonzales Urutia pobedio u trci ubedljivo.

Ti rezultati su u središtu optužbi protiv 75-godišnjeg bivšeg diplomate, koje uključuju "uzurpaciju" javnih funkcija, "falsifikovanje" javne isprave, podsticanje na neposlušnost, sabotažu i "udruživanje" sa organizovanim kriminalom. i finansijeri „terorizma”.

- Niko u ovoj zemlji nije iznad zakona, iznad institucija - rekao je Maduro u ponedeljak u svom nedeljnom televizijskom programu.

Sjedinjene Države i nekoliko latinoameričkih zemalja podržavaju tvrdnju venecuelanske opozicije na pobedu, dok su Meksiko, Kolumbija i Brazil naklonjeni Maduru odbili da priznaju zvaničan rezultat a da nisu videli detaljan zbroj glasova.

CNE je rekao da ne može da objavi zapise jer su hakeri pokvarili podatke, iako su posmatrači rekli da nema dokaza za to.

Gonzales Urutia je zamenio opozicionu liderku Mariju Korinu Mačado na glasačkom listiću u poslednjem trenutku nakon što joj je zabranjeno da se kandiduje.

(AFP)

BONUS VIDEO:

NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji