OSUĐUJU POTEZ KARAKASA: Devet zemalja Latinske Amerike nezadovoljno hapšenjem lidera opozicije u Venecueli

Novosti online

04. 09. 2024. u 07:12

DEVET latinoameričkih zemalja osudilo je odluku suda u Venecueli da izda nalog za hapšenje opozicionog lidera Edmunda Gonzalesa Urutije.

ОСУЂУЈУ ПОТЕЗ КАРАКАСА: Девет земаља Латинске Америке незадовољно хапшењем лидера опозиције у Венецуели

Tanjug


- Nalog za hapšenje citira nekoliko navodnih krivičnih prestupa koji nisu ništa drugo do još jedan pokušaj ućutkivanja Gonzalesa kako bi se ignorisala volja naroda Venecuele i predstavlja politički progon - navele su u zajedničkom saopštenju Argentina, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama, Paragvaj, Peru, Dominikanska Republika i Urugvaj, prenela je agencija EFE.

U saopštenju se navodi da će ove zemlje nastaviti da zahtevaju od venecuelanskih vlasti da garantuju život, integritet i slobodu Gonzalesa Urutije.

Organizacija američkih država (OAS) juče je osudila nalog za hapšenje, ističući da je još jednom pravosuđe Venecuele izvršilo akt koji ukazuje da je ono ključni instrument u vršenju zločina protiv čovečnosti u toj zemlji.

Javni tužilac u Venecueli izdao je u utorak nalog za hapšenje opozicionog lidera pošto se on u tri navrata nije pojavio pred sudom gde je trebalo da svedoči o aktivnostima sajta na kojem je opozicija objavila rezultate izbora u toj zemlji na osnovu kojih je Gonzales Urutija odneo ubedljivu pobedu.

Kako je tužilac naveo, taj sajt pokušava da dovede u pitanje ''autoritet izbornog tela'', koje je objavilo da je predsednik Venecuele Nikolas Maduro pobedio na izborima 28. jula, iako nije objavilo rezultate glasanja.

Gonzales Urutija je takođe optužen za "zaveru" i "podsticanje na nepoštovanje zakona", kao i za "sabotiranje sistema".

Nalog za hapšenje je izdat pošto, kako je navedeno, postoji rizik od njegovog bekstva. 

BONUS VIDEO: DVA BRODA PRISTAJU U VENECUELANSKU LUKU: Ruska pomorska flota završila vežbe na Atlantskom okeanu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VILANDER ŠOKIRAO SVET: Nije čudno kada Đoković gubi!