''POSTOJE TRENUCI KADA JE VERA U BOGA IZMANIPULISANA'': Papa u Indoneziji pozvao na dijalog, a protiv ekstremizma

Novosti online

04. 09. 2024. u 07:32

PAPA Franja danas je pozvao političke lidere Indonezije, gde boravi u poseti u okviru azijske turneje, da se paze verskog ekstremizma koji, kako je naveo, iskrivljuje verska uverenja ljudi obmanom i nasiljem, istakavši važnost međureligijskog dijaloga.

ПОСТОЈЕ ТРЕНУЦИ КАДА ЈЕ ВЕРА У БОГА ИЗМАНИПУЛИСАНА: Папа у Индонезији позвао на дијалог, а против екстремизма

FOTO: AP/Tanjug


U prvom govoru tokom 12-dnevnog putovanja po jugoistočnoj Aziji, gde su hrišćani uglavnom manjina, papa je rekao da će Katolička crkva povećati svoje napore ka međureligijskom dijalogu u cilju suzbijanja ekstremizma.

- Na ovaj način mogu da se eliminišu predrasude i razvija klima međusobnog poštovanja i poverenja - rekao je papa u obraćanju oko 300 političara i verskih lidera u predsedničkoj palati Merdeka u Džakarti.

Papa je istakao da je međureligijski dijalog neophodan za suočavanje sa problemima ekstremizma i netolerancije, koji kroz ''iskrivljavanje religije pokušavaju da nametnu svoje stavove koristeći prevaru i nasilje''.

Papu je ispred palate dočekala masa vernika mašući indonežanskim i vatikanskim zastavama, a ispred zgrade se sastao sa predsednikom Indonezije Džokom Vidodom.

- Postoje trenuci kada je vera u Boga nažalost izmanipulisana kako bi se podstakle podele i povećala mržnja umesto da se unapredi mir, zajedništvo, dijalog, poštovanje, saradnja i bratstvo - poručio je papa.

U Indoneziji, većinski muslimanskoj zemlji u kojoj je sloboda religije zagarantovna Ustavom, 2021. i 2022. godine dogodila su se dva napada bombaša samoubica inspirisanih Islamskom državom.

Papa Franja će narednih dana posetiti Papuu Novu Gvineju, Istočni Timor i Singapur.

BONUS VIDEO: PAPA OTPUTOVAO U IRAK: Istorijska poseta pod nazorom 10. 000 vojnika

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GRCI POLUDELI: Cicipas izazvao veliki bes, ovo mu nikako neće oprostiti