UNICEF: U Gazi skoro 190.000 dece vakcinisano protiv dečje paralize

Novosti online

04. 09. 2024. u 14:57

PROTIV dečje paralize u Gazi je vakcinisano 189.000 dece, što je više od planiranog broja, saopštio je danas UNICEF uz ocenu da je ta brojka "retka svetla tačka" u ratu koji traje skoro 11 meseci.

УНИЦЕФ: У Гази скоро 190.000 деце вакцинисано против дечје парализе

Foto: Tanjug/AP

Više od 500 timova raspoređeno je u središnjoj Gazi ove nedelje radi vakcinisanja dece mlađe od deset godina, navodi se u saopštenju, prenosi AP.

Izrael i Hamas su poštovali ograničene pauze u oružanim sukobima kako bi se sprovela kampanja vakcinacije polio vakcinom. 

Agencije UN se sada nadaju da će tu kampanju moći da prošire i na teže pogođene oblasti na severu i jugu teritorije, kako bi vakcinisali ukupno 640.000 dece.

Vakcinacija se sprovodi nakon što je u Gazi prijavljen prvi slučaj dečje paralize posle 25 godina, a reč je o desetomesečnom dečaku kojem je paralizovana noga.

Zdravstveni stručnjaci su upozorili na mogućnost izbijanja epidemije na toj teritoriji, gde je većina stanovništva raseljena, a glad rasprostranjena. 

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆI SMIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODLUKA PORODICE - BEZ OBDUKCIJE: U jednom trenutku više nije mogao da diše, noćas se stanje naglo pogoršalo i više nije bilo spasa