VELIKI PROBLEM: Bezbednosna situacija u Zaporoškoj nuklearki nestabilna

Novosti online

04. 09. 2024. u 19:07

DIREKTOR Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi je nakon posete Zaporoškoj nuklearki izjavio da je bezbednosna situacija u nuklearnoj elektrani nestabilna i krhka zbog vojnih dejstava.

ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ: Безбедносна ситуација у Запорошкој нуклеарки нестабилна

Foto: Printskrin/Twitter/ Russian Arms Control Delegation in Vienna

On je ocenio da opasnost od incidenata na stanici ostaje sve dok traju aktivna borbena dejstva.

„Moramo biti u stalnoj pripravnosti dok se sukob ne završi ili dok se ne okončaju aktivna borbena dejstva. Mislim da se ne sme isključiti mogućnost nečeg ozbiljnog“, istakao je direktor IAEA.

On je napomenuo da je u sredu obavešten o granatiranju teritorije u blizini Zaporoške NE.

Grosi je rekao da je u izveštaju IAEA o stanju u elektrani naveo da je svih sedam komponenata nuklearne bezbednosti u Zaporoškoj nuklearki delimično ili potpuno uzdrmano.

Kako je istakao, incidenti u elektrani, uključujući požar na rashladnom tornju i „navodni“ napadi bespilotnih letelica, još nisu doveli do radiološke havarije, ali rizici za osoblje fabrike i međunarodnu zajednicu „rastu sa nastavkom oružanog sukoba“.

Prema njegovim rečima, „od napada na nuklearna postrojenja niko neće imati koristi“.

Kako se navodi u izveštaju, elektrana se suočava sa izazovima u pogledu osoblja, snabdevanja vodom za hlađenje reaktora i pristupa spoljnim izvorima napajanja.

„Trenutne procene IAEA ukazuju na to da su rizici u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i dalje visoki“, ističe se u tekstu.

On je ocenio da Međunarodna agencija za atomsku energiju ne isključuje mogućnost da može doći do ozbiljne situacije u elektrani nakon udara na rashladni toranj u avgustu.

Kako je naveo, IAEA nekada ne dobija odmah tačne informacije o koordinatama i putanjama leta projektila.

„Za nas su važni tačni podaci o tome šta se dogodilo i gde se dogodilo za sopstvene procene. Važno je da IAEA ostane korisna i nepolitizovana“, rekao je Grosi novinarima.

Grosi je u martu 2022. godine naveo sedam integralnih komponenti nuklearne bezbednosti i fizičke bezbednosti za nuklearne elektrane. Među njima su očuvanje fizičkog integriteta struktura stanice i operativnost opreme; obezbeđivanje uslova za normalan rad osoblja; pristup spoljnom napajanju; obezbeđivanje efikasne kontrole zračenja; obezbeđivanje kanala veze sa regulatorom i „drugim stranama“.

Zaporoška nuklearna elektrana nalazi se na levoj obali Dnjepra pored grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i utvrđenog kapaciteta. Stanica ima šest energetskih blokova snage po 1 gigavat. U oktobru 2022. godine nuklearna elektrana prešla je u ruke Rusije. Svi agregati stanice trenutno su u režimu „hladnog gašenja“ i ne proizvode struju.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODLUKA PORODICE - BEZ OBDUKCIJE: U jednom trenutku više nije mogao da diše, noćas se stanje naglo pogoršalo i više nije bilo spasa