OVE GODINE BOŽIĆ STIŽE DVA MESECA RANIJE: Venecuelanski predsednik doneo neobičnu odluku

Tanjug

05. 09. 2024. u 08:29

VENECUELANSKI predsednik Nikolas Maduro izjavio je da će se Božić u toj zemlji ove godine proslaviti 1. oktobra iz, kako je naveo, zahvalnosti narodu Venecuele, prenosi Gardijan.

ОВЕ ГОДИНЕ БОЖИЋ СТИЖЕ ДВА МЕСЕЦА РАНИЈЕ: Венецуелански председник донео необичну одлуку

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Septembar je i već se osećam kao da je Božić. Tako da ću ove godine, kao način odavanja počasti vama i iz zahvalnosti, odrediti da se Božić pomeri na 1. oktobar - rekao je on u jednoj emisiji.

Venecuelanska biskupska konferencija kritikovala je ovu najavu, upozorivši da se praznik "ne sme koristiti za političke ili propagandne ciljeve". Ni građani nisu oduševljeni predsednikovom najavom.

Madurova odluka nije bez presedana, budući da je od smrti bivšeg predsednika Uga Čavesa 2013. godine u nekoliko navrata pomerio božićne proslave.

Kako piše britanski list, pomeranje datuma Božića ima za cilj skretanje pažnje sa političke krize u koju je Venecuela zapala nakon izbora u julu, posle kojih su pobedu proglasili i Maduro i opozicioni kandidat Edmundo Gonzales.

Blumberg je u ponedeljak izvestio da će SAD uskoro objaviti pojedinačne sankcije protiv 15 visokih administrativnih ličnosti zbog njihovog navodnog ometanja ''održavanja slobodnih i fer predsedničkih izbora“.

Među onima za koje se očekuje da će biti meta navodno su ministar spoljnih poslova Ivan Hil, predsednica Vrhovnog suda Karislija Beatris Rodriges Rodriges i najviša članica izbornog veća Rosalba Hil Pačeko.

Očekuje se da će vojni zvaničnici odgovorni za postizborne nerede, odnosno operaciju poznatu pod imenom Tun Tun (Operacija kuc kuc), takođe biti sankcionisani.

U Venecueli je od jula ubijeno više od 20 ljudi, a više od 1.700 uhapšeno, među kojima je i Edmundo Gonzales.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA RADNA MESTA I DUGAČAK SPISAK BENEFITA: Sve o uslovima koje nudi kompanija Mercator-S