UBIJENI NASTAVNICI I ĐACI: FBI ranije upozoravao na pucača (14) iz škole - novi detalji užasa u DŽordžiji

Tanjug

05. 09. 2024. u 08:47

AMERIČKI Federalni istražni biro (FBI) je saopštio da je napadača u smrtonosnoj pucnjavi u školi u Džordžiji u sredu, Kolta Greja, prošle godine ispitivala policija zbog anonimnih pretnji na internetu, nakon upozorenja istražnog biroa.

УБИЈЕНИ НАСТАВНИЦИ И ЂАЦИ: ФБИ раније упозоравао на пуцача (14) из школе - нови детаљи ужаса у Џорџији

Foto: Profimedia

Grej (14) je negirao policiji u maju 2023. da stoji iza objava na internetu koje su sadržale slike oružja, upozoravajući na pucnjavu u školi.

Osumnjičeni Grej je otvorio vatru u sredu u srednjoj školi Apalači u gradu Vinder, ubivši dva nastavnika i dva učenika, rekli su istražitelji, prenosi Bi-Bi-Si.

U saopštenju, FBI je naveo da je Nacionalni operativni centar za pretnje upozorio lokalne organe za sprovođenje zakona u maju 2023. nakon što je primio anonimne savete o ''onlajn pretnjama da će se izvršiti pucnjava u školi na neidentifikovanoj lokaciji i vremenu“.

Agencija je saopštila da su u roku od 24 sata istražitelji utvrdili da pretnje potiču iz Džordžije.

Zamenici šerifa su zatim intervjuisali Greja i njegovog oca, koji su ''izjavili da imaju lovačko oružje u kući, ali subjekt nije imao pristup njima bez nadzora“, saopštio je FBI.

Osumnjičeni, koji je u to vreme imao 13 godina, negirao je da je vršio pretnje putem interneta i zvaničnici su ''upozorili lokalne škole da nastave da nadgledaju subjekta“.

- U to vreme nije postojao razlog za hapšenje ili preduzimanje bilo kakve dodatne akcije za sprovođenje zakona na lokalnom, državnom ili federalnom nivou - dodaje se u saopštenju FBI.

U napadu u sredu su ubijeni nastavnici Kristina Irmi i Ričard Espinvol, kao i 14-godišnji učenici Mejson Šermerhorn i Kristijan Angulo, a takođe povređeno osam učenika i jedan nastavnik.

Grej je uhapšen u školi i biće mu suđeno kao odrasloj osobi, a kancelarija lokalnog šerifa je saopštila da za sada nije poznat motiv ili konkretna meta napada.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE BIO SUPRUG RADE ĐURIČIN? O njemu je pričao ceo svet, a nedavno napravio film tajnom naučnom projektu koji je vodio