"PUKLA TIKVA" U POLJSKOJ: Duda optužio Tuska za saradnju sa FSB

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

05. 09. 2024. u 20:18

PREDSEDNIK Poljske Andžej Duda optužio je premijera Donalda Tuska da nastavlja da sarađuje sa ruskim specijalnim službama i to na osnovu sporazuma sa Federalnom službom bezbednosti koji je ranija Tuskova vlada sklopila 2012. godine.

ПУКЛА ТИКВА У ПОЉСКОЈ: Дуда оптужио Туска за сарадњу са ФСБ

Foto: Shutterstock/Ilustracija/AP Photo/Czarek Sokolowski/Vikipedija

List „Žečpospolita“ je ranije objavio da je državljanin Rusije Pavle Rubcov, tokom upoznavanja sa krivičnim postupkom koji je vođen protiv njega, dobio pristup i tajnim dokumentima. Poljsko Tužilaštvo je potom objasnilo da optuženi u skladu sa zakonom ima pravo da se upozna sa svim dokumentima koja su deo krivičnog postupka i to bez izuzetka.

Tužilaštvo je navelo da ruskom državljaninu nisu otkrili državnu tajnu.

- Teško je to komentarisati. Postojeća pravila omogućavaju da se štite bezbednost i interesi Poljske i da se u takvim situacijama načini izuzetak i ne dozvoli osumnjičenom pristup dokumentima posebno ako su tajni. Situacija je zanimljiva jer već tada nije bilo nikakve sumnje da je taj gospodin ruski agent i bilo je poznato da će biti deo razmene koju su organizovale SAD i Rusija -  rekao je Duda.

Kako je rekao, „gospoda iz Agencije za unutrašnju bezbednost“ su znala da pokazuju dokumenta navodno saradniku ruske specijalne službe koji je optužen u Poljskoj za špijunažu.

Duda je podsetio da je 2012. u vreme Tuskove vlade sklopljen Sporazum o saradnji između Vojne kontraobaveštajne službe Poljske i FSB.

- Zar se ta saradnja između specijalnih službi Poljske i Rusije nastavlja? Jer, tako izgleda - rekao je Duda.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

„NEPOBEDIVI“ OSVAJAJU VRH PIRAMIDE: Invictus Challenge by Mozzart po prvi put na Rtnju