LAVROV SAOPŠTIO UDARNE VESTI: NATO nije prepreka - Turska može u BRIKS

Novosti online

06. 09. 2024. u 08:19

NAMERE rukovodstva Turske po pitanju ulaska zemlje u BRIKS su, verovatno, ozbiljne, s obzirom na to da vlasti države daju takve izjave, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

ЛАВРОВ САОПШТИО УДАРНЕ ВЕСТИ: НАТО није препрека - Турска може у БРИКС

Foto: Profimedia

„Polazim od toga da, kada rukovodstvo države kaže da preduzimaju konkretan korak, to se zasniva na ozbiljnim namerama“, rekao je Lavrov za RBK, upitan da li su ozbiljne namere Turske da se pridruži BRIKS-u.

Ministar je primetio da se NATO nije oglašavao o nameri Turske da postane članica BRIKS-a, za razliku od EU.

„Što se tiče Turske, predstavnici NATO-a ćute. Čini mi se da su Amerikanci govorili da je to nespojivo sa članstvom u NATO-u. Mnogo otvorenije se izjasnio predstavnik Evropske komisije, koji je rekao da Turska treba da razume da je put ka EU nespojiv sa članstvom u BRIKS-u i obrnuto. Kandidati u EU treba da se pridruže zajedničkoj spoljnoj i politici u oblasti bezbednosti“, napomenuo je ruski ministar.

Kako je ocenio, takva reakcija iz EU je jasan pokazatelj da Turska treba da se pridruži antiruskim sankcijama ako želi da postane članica unije.

Pravila BRIKS-a ne zabranjuju i članstvo u NATO-u

Kako je dodao, BRIKS nema pravila koja bi članovima određenih organizacija zabranjivala da sarađuju sa tom organizacijom.

„Što se tiče članstva u NATO-u i statusa kandidata za EU, koji Turska ima skoro 70 godina, u tom slučaju, kao što je nedavno rekao jedan turski zvaničnik, u BRIKS-u nema pravila koja govore da članovi određenih organizacija ne mogu imati veze sa tom organizacijom“, objasnio je Lavrov.

Po njegovim rečima, za članove BRIKS-a i za zemlje koje razvijaju saradnju sa organizacijom najvažnije je da dele vrednosti koje sadrži Povelja UN. To je suverena ravnopravnost država, nemešanje u unutrašnja pitanja, mirno rešavanje sporova, poštovanje, suverenitet i teritorijalni integritet svih država.

„Nisu nam potrebne vrednosti nacizma, teorije i prakse nacizma, zabrana sloboda govora, nacionalnih jezika, kultura, tradicija, zatvaranje kanonskih crkava i slično“, poručio je šef ruske diplomatije.

Ranije je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov potvrdio da je Turska podnela zahtev za punopravno učešće u BRIKS-u i da se on sada razmatra.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

„NEPOBEDIVI“ OSVAJAJU VRH PIRAMIDE: Invictus Challenge by Mozzart po prvi put na Rtnju