IAEA NAMERAVA DA POVEĆA SARADNJU SA RUSIJOM: "Agenicja je odgovarajući kanal za obezbeđivanje nuklearne bezbednosti uprkos teškoj situaciji"

Tanjug

06. 09. 2024. u 23:46

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA) proširiće saradnju sa Rusijom, izjavio je danas generalni direktor Rafael Grosi posle razgovora sa generalnim direktorom Rosatoma Aleksejem Lihačovim.

ИАЕА НАМЕРАВА ДА ПОВЕЋА САРАДЊУ СА РУСИЈОМ: Агеницја је одговарајући канал за обезбеђивање нуклеарне безбедности упркос тешкој ситуацији

Foto: Free Images Pixabay

- Dogovorili smo se da će IAEA u nizu oblasti povećati svoj dijalog i saradnju sa RusijoM - naveo je Grosi, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, spaljivanje rashladnog tornja u nuklearnoj elektrani Zaporožje i novonastala situacija u Kursku su jasni pokazatelji da se ne može smanjiti oprez kada je reč o zaštiti nuklearne bezbednosti.

- Ovde s vremena na vreme može biti frustracija, frustracija ima i u Ukrajini kada je u pitanju ono što imamo da kažemo. Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu onoga što radimo i naš nemilosrdni kompromis sa nuklearnom bezbednošću i to će se nastaviti bez obzira na poteškoće sa kojima se suočavamo -objasnio je on.

Grosi je dodao da je IAEA odgovarajući kanal za obezbeđivanje nuklearne bezbednosti uprkos "neverovatno teškoj situaciji“.

- Preko IAEA, usuđujem se da kažem, obe strane znaju da postoji tehnički, profesionalni kanal komunikacije. Nećemo uvek biti potpuno saglasni, ali integritet procesa je tu i kada pogledate to je jedini postojeći kanal koji imamo, uprkos poteškoćama i frustracijama, to je za mene od suštinskog značaja -zaključio je Grosi.

BONUS VIDEO:

PUTIN STIGAO U MONGOLIJU: Pogledajte doček koji je priredjen povodom dolaska ruskog predsednika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVAT BAŠ NISKO PAO: Nekadašnji rival Novaka Đokovića i Ju-Es opena proživljava težak period