uživoRAT U UKRAJINI: U Dnjepropetrovsku odjeknule eksplozije; Rusija isporučila dodatnu opremu; Ukrajina izvela ciljani napad

Марија Стевановић
Marija Stevanović

07. 09. 2024. u 07:35 >> 11:02

RAT u Ukrajini ušao je u 925. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: У Дњепропетровску одјекнуле експлозије; Русија испоручила додатну опрему; Украјина извела циљани напад

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

U Dnjepropetrovsku su odjeknule eksplozije

U Dnjepropetrovsku su odjeknule eksplozije, čuju se sirene za vazdušni napad, javljaju mediji.

Dodatna oprema isporučena trupama

Dodatna oprema za izviđanje isporučena je grupama trupa u Kurskoj i Belgorodskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Oružane snage Ukrajine izvele su ciljani napad na centar Gorlovke

Oružane snage Ukrajine izvele su ciljani napad na centar Gorlovke, tri civila su ranjena, saopštio je gradonačelnik Ivan Prihodko na Telegram kanalu.

Ruske snage oborile dve vođene avionske bombe

Ruske snage su iznad pograničnog područja Kurske oblasti oborile dve vođene avionske bombe, saopštio je v.d. gubernatora Aleksej Smirnov.

Ministar odbrane Ukrajine predstavio rezultate 24. sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umijerov detaljno je izneo rezultate sa 24. sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, koji uključuju nove pakete pomoći iz SAD, Kanade i Velike Britanije.

Umijerov je naveo da su SAD najavile još jedan paket vojne pomoći Ukrajini od 250 miliona dolara.

Uključiće kritično oružje i opremu, borbena vozila pešadije M2 Bredli i rakete za višestruke raketne sisteme HIMARS.

Kanada će obezbediti veliku seriju motora za rakete i 1.300 bojevih glava, što će značajno povećati kapacitete Ukrajine u vazdušnim operacijama.

Umierov napominje da se novi paket pomoći takođe sastoji od hiljada mitraljeza i pištolja, vojne opreme i pedeset ambulantnih vozila koja će pomoći u ispunjavanju medicinskih potreba Ukrajine na bojnom polju.

Pored toga, Kanada je preuzela ključnu ulogu u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16 u okviru programa FLIT. Kanadska vlada će izdvojiti 389 miliona dolara za petogodišnju inicijativu za obuku pilota i tehničara.

U međuvremenu, Ujedinjeno Kraljevstvo će Ukrajini obezbediti 650 lakih višenamenskih raketa (LMM) u vrednosti od 162 miliona funti, što će značajno ojačati kapacitete protivvazdušne odbrane Kijeva. Sa svoje strane, Holandija će Ukrajini obezbediti rakete vazduh-vazduh i pomoćni materijal za avione F-16 u vrednosti od 80 miliona evra.

Ova pomoć će značajno unaprediti odbrambene sposobnosti ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Švedska se navodno pridružila koaliciji za uklanjanje mina, obećavajući 5 miliona evra Koalicionom fondu za podršku naporima za uklanjanje mina. U međuvremenu, Španija će Ukrajini obezbediti bateriju PVO sistema HAVK, koja uključuje šest lansera.

Budanov: Ukrajinski dronovi mogu da gađaju do 1.800 kilometara

Rat u Ukrajini se nastavlja , a bespilotni sistemi, na čijem razvoju sada rade najbolji ukrajinski stručnjaci, već omogućavaju gađanje vojnih ciljeva države agresora na udaljenosti do 1.800 kilometara, saopštio je načelnik načelnik Glavne obaveštajne uprave Kiril Budanov na Fejsbuku  povodom Dana vojne obaveštajne službe.

Budanov je napomenuo da je ove godine, zahvaljujući uspešnim akcijama vojnih obaveštajaca, Ukrajina dokazala svetu da Crno more ne pripada Rusiji.

"Oni su primorali neprijatelja da prebaci svoju flotu na `bezbedno` rastojanje, da napusti morske granice koje su dugo smatrali svojima, međutim, to je samo privid kontrole. Bezbedno mesto za okupatorsku armiju Ruske Federacije i njene izvedene strukture – sada ne postoji Kazna može da se odloži, ali nikada ne poništi", naglasio je šef GUR-a.

Vanredno stanje u Rusiji: Nakon višestrukih eksplozija hitna evakuacija naroda

U okrugu Ostrogožsk, u ruskoj Voronješkoj oblasti, došlo je do požara i detonacije eksplozivnih naprava nakon napada dronovima. Proglašeno je vanredno stanje u tom okrugu i vlasti evakuišu stanovnike jednog sela, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Guverner Voronješke oblasti Aleksander Gusev na Telegramu je saopštio da se stanovnici jednog sela autobusima privremeno evakuišu u nekoliko obližnjih naselja. Napomenuo je kako su stanovnicima izdata precizna uputstva o evakuaciji.

Hitne službe i lokalne vlasti deluju na mestu događaja. Prema prvim informacijama, nema povređenih civila.

Gusev je pozvao lokalno stanovništvo da se pridržava sigurnosnih mera savetujući da se ne približavaju mestima požara i da sve sumnjive predmete prijave operativnim službama umesto da ih diraju.

Guverner je najavio da će procena štete biti moguća tek nakon što detonacije prestanu i požar bude ugašen. Rusi tvrde da je požar izbio nakon što je oboreni ukrajinski dron pao na eksplozivne naprave i izazvao dalje detonacije.

Pronađeni ostaci oborenog ruskog drona kod zgrade ukrajinskog parlamenta u Kijevu

Ostaci oborenog drona pronađeni su pored zgrade ukrajinskog parlamenta u Kijevu nakon ruskog vazdušnog napada u toku noći, navodi se u saopštenju Vrhovne rade na mreži Telegram. Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su danas da su ruske snage lansirale ukupno 67 dalekometnih dronova u napadu tokom noći, od kojih je 58 oboreno. Vazduhoplovstvo je saopštilo u aplikaciji Telegram da su jedinice protivvazdušne odbrane angažovane u 11 regiona širom Ukrajine, prenosi Rojters. Kako se dodaje, dronovi Šahed lansirani iz dva pogranična regiona u Rusiji, kao i sa poluostrva Krim. Dopisnici Rojtersa su u Kijevu čuli seriju eksplozija nešto posle 3 sata ujutru, od kojih su neke čule iz pravca centra grada. Od početka invazije u februaru 2022, Moskva je lansirala hiljade raketa i dronova dugog dometa u Ukrajinu, navodi britanska agencija.
 

Ukrajinski branioci srušili 58 od 67 bespilotnih letelica Šahed

Ukrajinske snage protivvazdušne odbrane oborile su 58 jurišnih dronova u noći između 6. i 7. septembra.

Trupe vazdušnog osmatranja Vazduhoplovnih snaga otkrile su i pratile 67 dronova Shahed. Rusi su lansirali dronove za napade iz ruskih gradova Kursk i Jeisk, kao i sa privremeno okupiranog Krima.

Pored 58 presretnutih dronova, još 6 dronova napustilo je vazdušni prostor pod kontrolom Ukrajine, leteći prema Rusiji i Belorusiji i privremeno zauzeo Lugansku oblast.

Još tri ruska drona nestala sa radara na ukrajinskoj teritoriji. PVO je odgovorila u Vinickoj, Rivne, Hmeljnickoj, Kijevskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Černigovskoj, Čerkaskoj, Sumskoj, Hersonskoj i Poltavskoj oblasti.

Na meti strani instruktori kod Nikolajeva

Ruske snage izvele su nekoliko napada na predgrađe Nikolajeva, saopštio je koordinator proruskog pokreta otpora Sergej Lebedjev.
Prvi udar je izveden na mesto gde su se nalazili strani instruktori i padobranci na obuci.
Pored toga, uništen je najmanje jedan od tri višecevna raketna sistema „hajmars“ koje ukrajinske snage skoro svakodnevno koriste za granatiranje projektilima dugog dometa u pravcu Krima i Skadovska.

Marinci 155. brigade ruske Tihookeanske flote uništili gotovo ceo vod ukrajinske pešadije (VIDEO)

Marinci 155. brigade ruske Tihookeanske flote su u blizini sela Vnezapno u Kurskoj oblasti uništili gotovo ceo vod ukrajinske pešadije.

Jedinu trojicu preživelih su zarobili i ispitali, saopštio je predstavnik ruskih bezbednosnih snaga.

Šefovi CIA i MI6: Podrška Ukrajini važnija nego ikad

Šefovi CIA i britanske Tajne obaveštajne službe (MI6), Vilijam Berns i Ričard Mor, danas su poručili da je ''održavanje kursa'' kada je u pitanju podrška Ukrajini u ovom trenutku važnija nego ikad, obećavši da će nastaviti saradnju na ovom polju. Oni su to naveli u zajedničkom članku za Fajnenšl tajms, prenosi Rojters.

- Partnerstvo leži u srcu posebnog odnosa između naših zemalja - napisali su oni, napominjući da su njihove agencije pre dve godine obeležile 75 godina partnerstva.

Berns i Mor su istakli da američka i britanska špijunska agencija ''zajedno stoje u otporu agresivnom ratu Rusije i (ruskog predsednika Vladimira) Putina protiv Ukrajine''. '

Oni su takođe napomenuli da će njihove agencije nastaviti da pomažu ukrajinskoj obaveštajnoj službi, kao i da će raditi na sprečavanju ''nepromišljene kampanje sabotaže širom Evrope od strane ruske obaveštajne službe“ i njene ''cinične upotrebe tehnologije“ za širenje dezinformacija.

Transfer balističkih raketa iz Irana u Rusiju značio bi eskalaciju u UKR

Transfer balističkih raketa iz Irana u Rusiju značio bi oštru eskalaciju u ratu u Ukrajini, saopštila je Bela kuća, nakon izveštaja da su dve zemlje produbile veze poslednjih nedelja transferom oružja.

- Upozoravamo na produbljivanje bezbednosnog partnerstva između Rusije i Irana od početka ruske invazije na Ukrajinu i uznemireni smo zbog ovih izveštaja. Svaki transfer iranskih balističkih projektila Rusiji predstavljao bi dramatičnu eskalaciju iranske podrške ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine - rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Šon Savet.

- Iran smatra da je pružanje vojne pomoći stranama uključenim u sukob – što dovodi do povećanih ljudskih žrtava, uništavanja infrastrukture i udaljavanja od pregovora o prekidu vatre – nehumanim - navodi se u saopštenju Misije.

Misija je istakla da se Iran uzdržava od takvih akcija i poziva druge zemlje da obustave naoružavanje i Rusije i Ukrajine.

Vanredno stanje u okrugu Voronješke oblasti

U Ostrogoškom okrugu Voronješke oblasti u Rusiji proglašeno je vanredno stanje nakon obaranja drona koji je prouzrokovao požar i detonaciju eksplozivnih predmeta.
- Dežurne snage PVO i sredstva za elektronsko ratovanje su u Ostrogoškom okrugu otkrili i onesposobili dron. Prema prvim informacijama, nema povređenih - napisao je gubernator Aleksandar Gusjev na Telegramu.
Kako je precizirao, usled pada drona izbio je požar koji je zahvatio objekat sa eksplozivnim predmetima, što je izazvalo detonaciju.
Nakon toga je u okrugu proglašeno vanredno stanje.
Uz učešće hitnih službi evakuišu se stanovnici jednog naseljenog mesta.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u šest oblasti Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u šest oblasti Ukrajine - Černigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Volinskoj, Rovnenskoj i Hmeljničkoj, pokazuju podaci onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Tokom noći su odjeknule dve serije eksplozija u Kijevu, prenose ukrajinski mediji.

Pad drona prouzrkovao požar i detonaciju eksplozivnih naprava u Voronježu

U ruskom regionu Voronjež, zbog oborenog drona, izbio je požar u Ostrogoškom okrugu koji je izazvao detonaciju eksplozivnih predmeta, saopštio je guverner Aleksandar Gusev.

"Prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava, međutim, usled pada bespilotne letelice izazvan je požar koji se proširio na eksplozivne objekte“, napisao je danas Gusev na Telegramu, prenosi Ria Novosti. On je naveo i da je naređeno da se stanovnici jednog sela privremeno evakuišu u susedni grad. Na licu mesta rade nadležne operativne spasilačke službe, navodi agencija.

Gusev je takođe dodao da i dalje postoji opasnost od napada Ukrajine dronovima u regionu. Ranije je rusko Ministarstvo odbrane izvestilo o uništenju ukrajinske rakete alder na nebu iznad ruskih regiona, kao i sedam dronova i dva čamca bez posade u Crnom moru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMAH REŠITE TO Vučiću prišao meštanin Donje Trešnjice, predsednik munjevito reagovao (FOTO)