MOSKVA JE SIMBOL I POUZDANI BEDEM RUSIJE: Putin čestitao 877. rođendan ruske prestonice

Novosti onlajn

07. 09. 2024. u 13:07

RUSKA prestonica obeležava 877. rođendan – ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je stanovnicima Dan grada, rekavši da je Moskva simbol i pouzdani bedem ruske državnosti.

МОСКВА ЈЕ СИМБОЛ И ПОУЗДАНИ БЕДЕМ РУСИЈЕ: Путин честитао 877. рођендан руске престонице

Foto: EPA

- Kao i uvek na samom početku jeseni slavimo divan praznik – Dan Moskve. Čestitam Moskovljanima i svim stanovnicima nađe velike zemlje, jer svako od nas, ma gde da smo rođeni i odrasli, imamo poseban odnos prema prestonici naše otadžbine - rekao je Putin, istakavši da je „zlatna i veličanstvena Moskva bila i ostala srce Rusije“.

- To je grad heroj, grad radnika, mesto gde je koncentrisan vrednosni kod našeg multinacionalnog naroda, simbol i pouzdano uporište naše državnosti. Svako od nas zna: možemo se ponositi ovim što vidimo u Moskvi - istakao je predsednik.

Moskva – centar razvoja bespilotnih tehnologija

Kako je rekao, hiljade Moskovljana danas učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji.

- Danas, zajedno sa stanovnicima svih ruskih regiona, hiljade Moskovljana se bori na prvoj liniji specijalne vojne operacije. Prestonica podržava Lugansk, Donjeck i naše pogranične regione - istakao je ruski lider, koji se obratio u koncertnoj dvorani u parku „Zarjadje“ u Moskvi.

Moskva je postala najvažniji centar razvoja bespilotnih tehnologija i najveći proizvođač kritično važnih lekova. U punom jeku je izgradnja naprednih preduzeća iz visokotehnoloških oblasti, naglasio je ruski lider.

On se obratio i zaposlenima u prestoničkim industrijskim preduzećima, rekavši da su u kratkom roku višestruko povećali proizvodnju vojnih proizvoda za potrebe specijalne vojne operacije i jačanje bezbednosti i tehnološkog suvereniteta zemlje.

Moskva – jedna od najboljih metrolola sveta

Po rečima Putina, Moskva je, nesumnjivo, jedna od najboljih metropola sveta po kvalitetu života i mogućnostima koje pruža svojim stanovnicima.

Takođe je napomenuo da se mreža moskovskog metroa skoro udvostručila za 14 godina, a i danas je otvoreno nekoliko novih metro stanica. Moskvu je prošle godine posetilo 24,5 miliona turista, kako iz Rusije, tako i iz inostranstva, napomenuo je Putin.

Putin i gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin su putem video veze učestvovali u puštanju u rad prve deonice nove linije moskovskog metroa „Troicka“. To je prva otvorena deonica nove, već šesnaeste, linije moskovskog metroa. To će olakšati prevoz za oko milion Moskovljana.

Ruski lider je istakao da je ostvarivanje novih, ambicioznih ciljeva u prirodi Moskovljana, te je uveren da će gradonačelnik prestonice Sergej Sobjanin, uz podršku građana, moći da ostvari svoje planove.

Moskva tradicionalno slavi Dan grada prve ili druge subote septembra. Širom prestonice održavaju se brojni događaji – koncerti, predstave, ekskurzije, sportski festival, svetlosni šou, parada tramvaja. Ove godine su završeni mnogi projekti i grad nastavlja da se razvija. Danas će biti svečano otvoreno nekoliko objekata i nova deonica metro linije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVAT BAŠ NISKO PAO: Nekadašnji rival Novaka Đokovića i Ju-Es opena proživljava težak period