NEMAČKI ZVANIČNICI TVRDE: Poljska sabotirala istragu o eksplozijama Severnog toka, oglasila se Varšava

Novosti online

07. 09. 2024. u 15:01

PRE skoro dve godine, nekoliko eksplozija u Baltičkom moru izazvalo je pometnju širom sveta. Ubrzo se saznalo da su uništena tri od četiri kraka gasovoda Severni tok 1 i 2, koji su bili položeni za snabdevanje gasom iz Rusije u Nemačku.

НЕМАЧКИ ЗВАНИЧНИЦИ ТВРДЕ: Пољска саботирала истрагу о експлозијама Северног тока, огласила се Варшава

Foto AP

Nemački istražitelji veruju da možda imaju odgovor. Glavni osumnjičeni je ukrajinski instruktor ronjenja po imenu Volodimir Z., koji je poslednji put živeo u blizini Varšave. Istražitelji ga sumnjiče da je napad izveo zajedno sa još pet Ukrajinaca. Ali pre nego što je uhapšen, osumnjičeni je pobegao u svoju domovinu.

Nemački istražitelji sada optužuju Poljsku da nije izvršila evropske naloge za hapšenje i pretres koje je nemački Savezni sud pravde izdao protiv Volodimira Z. u junu. Nemačka federalna krivična policija i kancelarija saveznog javnog tužioca su nezadovoljni. Zvaničnik upoznat sa istragom izneo je ozbiljnu optužbu za Welt Am Sonntag, tvrdeći da Poljska sabotira istragu. Druga osoba upoznata sa istragom nazvala je ovu epizodu "ometanjem pravde".

- Poljska vlada ga je očigledno pustila da ode kako bi prikrila sopstvenu umešanost u napad na gasovode - rekao je Avgust Haning, bivši šef nemačke Savezne obaveštajne službe, ili BND, prenosi Politiko.

On je uveren da su predsednici Poljske i Ukrajine, Andžej Duda i Volodimir Zelenski bili svesni planova napada.

- Operacije takvih dimenzija su nezamislive bez odobrenja političkih lidera uključenih zemalja - rekao je Haning.

Istražitelji kažu da je šestočlana ronilačka posada koja je navodno postavila eksploziv sa jedrilice "Andromeda" obučavana u Poljskoj. Istražitelji takođe veruju da je Varšava možda pružila logističku podršku za podvodnu operaciju. Članovi posade na Andromedi su osumnjičeni da su ukrcali opremu neophodnu za napad u primorskom letovalištu Kolobžeg, gde se brod zaustavio sedam dana pre eksplozije.

Nemački istražitelji takođe optužuju poljske vlasti da su namerno uskratile video snimke iz marine u Kolobžegu. To odbijanje podstaklo je nemačke sumnje u prikrivanje.

Vlasti u Poljskoj kažu da su ogorčene optužbama koje dolaze iz Nemačke.

- Tvrdnja da je Ukrajina izvela ovu akciju sa poljskim znanjem potpuno je neosnovana -  rekao je Jacek Sieviera, šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost.

On je rekao da optužbe i insinuacije dolaze iz bliskog kruga bivših proruskih zvaničnika koji više nisu na pozicijama moći.

Poljska, kako je rekao, istražuje sve tragove, uključujući mogućnost da je Rusija umešana u napad.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: UZBUNA NA NUKLEARKI ZAPOROŽJE: Nakon drona izbio požar na nuklearnoj elektrani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODMAH REŠITE TO Vučiću prišao meštanin Donje Trešnjice, predsednik munjevito reagovao (FOTO)