STUDENTI I ĐACI PREDVODE BUNU PROTIV MAKRONA: Francuski levičari protestuju zbog novog premijera, Melanšon poručio: "Ovo je revolucija!"

Francuzi protestuju širom zemlje protiv odluke predsednika Emanuela Makrona da mandat za sastav Vlade poveri Mišelu Barnijeu koji dolazi iz stranke Republikanaca.

СТУДЕНТИ И ЂАЦИ ПРЕДВОДЕ БУНУ ПРОТИВ МАКРОНА: Француски левичари протестују због новог премијера, Меланшон поручио: Ово је револуција!

Foto: Printskrin BFMTV

Protest je organizovan u 150 gradova i mesta – Parizu, Strazburu, Nantu, Lionu, Bordou, Marselju…

- Ako više nema pravila, onda ulazite u svet u kome vlada zakon jačeg. Glasno vam kažem da je u ovoj zemlji najjači njen narod. Nije na njemu da odluči šta je stabilna vlada. Francuski narod se pobunio, ušao je u revoluciju – bio je oštar vođa nepotčinjenih Žan Lik Melanšon.

Prema podacima organizatora okupilo se 160.000 ljudi u Parizu 300.000 u celoj  Francuskoj, dok su vlasti prebrojale dosta manje.

- Dok je Novi narodni front pobedio na izborima, stranka Mišela Barnijea je osvojila svega 6,5 odsto glasova i ima 40 poslanika u skupštini – objasnio je koordinator krajnje levičarskih Nepotčinjenih Manuel Bompar razloge za pobunu.

Među manifestantima su bile istaknute parole "monarhističkog predsednika" i njegove "autokratske vladavine", tražeći Makronovu ostavku. Levičari, kao pobednici na izborima, tražili su da mandat za sastav vlade bude dodeljen njihovoj kandidatkinji Lisi Kaste.

Protest su organizovale stranke iz pobedničke koalicije Novi narodni front, u čijem sastavu su Nepotčinjeni, ekolozi, komunista, Nova antikapitalistička partija… Pridružili su im se i sindikati, dok u samom organizacionom vrhu bile levičarske

Socijalisti, koji su takođe deo trijumfalne koalicije, nisu zvanično bili u grupi organizatora, smatrajući da se vlast ne osvaja na ulici, ali su njihovim članovima ostavili da slobodno sami odluče da li će se pridružiti uličnim demonstracijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ČISTOG VAZDUHA ZA PLAVO NEBO: Put ka održivoj budućnosti kroz obnovljive izvore energije