ALARMANTNO: Sve više mladih u Evropi uključeno u terorizam putem društvenih mreža

Novosti online

07. 09. 2024. u 21:53

SVE više mladih u Evropi uključeno je u terorizam i radikalizaciju putem društvenih mreža, pokazuju najnovija istraživanja, a prema podacima Evropola tokom poslednje dve godine zabeleženo je četvorostruko povećanje broja napada i planiranih napada, objavio je NL Tajms.

АЛАРМАНТНО: Све више младих у Европи укључено у тероризам путем друштвених мрежа

Foto: Unsplash


Prema podacima Evropola, tokom poslednjih šest meseci, dve trećine od 61 uhapšenog osumnjičenog za terorizam bilo je mlađe od 19 godina. 

Jedan od najmlađih osumnjičenih za terorizam je 14-godišnjak.

Razlog za tu zabrinjavajuću pojavu je internet gde deca mogu slobodno da pristupe sadržajima koji pozivaju na nasilje i napade, a državni tužioci i organi za zaštitu dece već dve godine primećuju trend porasta nasilja među mladima. 

Prema podacima holandskog državnog tužilaštva, sve više maloletnika je osumnjičeno za desetine slučajeva teškog nasilja i terorizma tokom poslednje dve godine. 

Holandski državni tužilac Dorijen Kardol rekao je da je broj takvih slučajeva alarmantan.

Tri koncerta američke pevačice Tejlor Svift u Beču, koja su bila planirana za početak avgusta, otkazana su zbog terorističke pretnje. 

Prema austrijskim istragama, navodno je 19-godišnjak planirao da izvrši teroristički napad, a bio je član Islamske države (ID).

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U BEOGRADU NAKON TERORISTIČKOG NAPADA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVAT BAŠ NISKO PAO: Nekadašnji rival Novaka Đokovića i Ju-Es opena proživljava težak period