LEČENJE PO RECEPTU SEDIH VLASI: Težak zadatak Mišela Barnijea da donese političku stabilnost Francuskoj

Francuski ulazi u novi politički period, s jednakom neizvesnošću.

ЛЕЧЕЊЕ ПО РЕЦЕПТУ СЕДИХ ВЛАСИ: Тежак задатак Мишела Барнијеа да донесе политичку стабилност Француској

Foto: Goran Čvorović

Mandatar za sastav Vlade, republikanac Mišel Barnije obećao je da će biti promena, ali malo ko u to veruje. Situacija je neviđena, kohabitacionog premijera neće podržavati njegova politička porodica, već centristička koalicija oko predsednika.

Istovremeno, buduća Vlada na čelu s osvedočenim evropejcem neće moći da opstane bez podrške krajnje desnice, kojoj je Makronova stranaka napravila branu na nedavnim izborima udruživši se sa levicom, dok su levičari u subotu izašli na ulice širom zemlje da izraze protest. Okupili su se baš tamo gde su pre dva meseca slavili pobedu.

- U svim demokratskim zemljama kada jedna koalicija osvoji najviše glasova, njoj se daje mandatar. Pobedili smo na izborima i rezultati iz biračkih kutija moraju da se poštuju – poručila je predsednica poslaničke grupe Nepotčinjenih u skupštini Matild Pano, ističući da je imenovanje Barnijea "vređanje narodnog suvereniteta", uz optužbe na račun Makrona da je "predsednik autokrata".

Stranka Marin Le Pen za sada neće stavljati štap u točkove Barnijeove Vlade, ali će pomno pratiti svaki njegov potez. A kako izgleda Makronov politički manevar davanjem nekadašnjem evropskom komesaru zadatak da sastavi vladu, na svoj način opisao je ekstremni desničar Erik Zemur.

- Makron je zamenio Makrona deset godina mlađeg, Makronom trideset godina starijim – tvitovao je lider Ponovnog osvajanja.

Barnije je, preuzimajući funkciju, priznao da se zemlja nalazi u politički teškom trenutku. Poručio je da će tražiti rešenja koja funkcionišu, s namerom da odgovori na "izazove, ljutnje, patnje i osećaj napuštenosti i nepravde" građana.

- Krećem u otvaranje nove stranice s mnogo smirenosti koju donose moje sede vlasi, i s odlučnošću koja je neophodna da ova nova epoha koja započinje bude korisna Francuzima i Francuskoj – istakao je bivši pregovarač za "bregzit".

U centar svojih budućih aktivnosti stavio je borbu za lakši pristup javnim službama, bezbednost, školski sistem, upravljanje migracijama, pravo na rad, bolji standard, veći uticaj Francuske u Evropi. Poručio je i da će reći istinu o "finansijskom i ekološkom dugu koji već teško opterećuje pleća naše dece". Najavio je i poštovanje svih političkih snaga u skupštini, što je bio mig upućen krajnjim desničarima, i ekonomskih aktera, što je poruka usmerena levici, zatraživši jedinstvo i smirivanje situacije.

- Naučio sam iz svog dugog javnog života da dobre ideje dolaze odasvud – poruka je kojom želi da privuče što veću koaliciju.

Bilo je primetno da Barnije nije imao nijednu reč zahvalnosti za Makrona koji ga je imenovao i s kim je juče ručao, niti je pomenuo kohabitaciju. Istovremeno se videlo da je autoritativan. Posle dugog oproštajnog govora svog prethodnika Gabrijela Atala pitao je da li sada i on može da kaže nekoliko reči, dodao da mu je sto bio prilično prazan kao opasku na Atalove poruke da ga na radnom stolu čekaju razni započeti dosijei u radu Vlade, a poručio je i da su mu se dopale "lekcije, odnosno instrukcije" koje mu je dao.

Atal se iza kulisa oštro suprotstavio predsedniku Makronu kada je odlučio da raspusti skupštinu. Govori se da bi sada mogao da mu bude i jedan od glavnih protivnika na predsedničkim izborima 2027.

- Osam meseci je kratko i ne krijem kada kažem da osećam određenu frustraciju što odlazim tako brzo. Ali, odlazim i sa osećajem ispunjene obaveze – rekao je Atal predajući funkciju Barnijeu.

Istakao je da se zemlja nalazi u potpuno neviđenoj političkoj situaciji.

- Francuska politička scena je bolesna. Ali, izlečenje je moguće – kazao je Atal i kao uslov za to naveo da svi prihvate da budu na visini istorijske odgovornosti i izađu iz sektarizma, političkih udaraca i prestanu da sve gledaju crno.

Rekao je da je Francuska 2024. godine puna paradoksa, sa zabrinutošću i ljutnjom, dok je nezaposlenost najmanja u poslednje četiri decenije a inflacija se vratila na nivo od 2021. godine, uz defetizam i istovremeno izuzetno uspešno organizovanu Olimpijadu.

- Ima više razloga da se nadamo, nego da sumnjamo – rekao je poupularni bivši premijer u nepopularnoj vlasti koji je ispraćen dugim aplauzom najbližih saradnika okupljenih u dvorištu Matinjonske palate.

I dok se Barnije povukao u kabinet, Atal je krenuo u šetnju ulicama Pariza okružen kamerama, šireći i dalje auru. Možda, i budućeg predsednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VILANDER ŠOKIRAO SVET: Nije čudno kada Đoković gubi!