ZAHUKTAVA SE PRED IZBORE U SAD: Tramp želi promenu 25. amandmana Ustava radi smene Kamale Haris

Novosti online

08. 09. 2024. u 14:40

BIVŠI predsednik SAD i kandidat republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donald Tramp pozvao je na izmenu 25. amandmana Ustava kako bi se omogućilo smenjivanje potpredsednice SAD Kamale Haris koja "laže ili učestvuje u zaveri da prikrije nesposobnost predsednika" SAD Džozefa Bajdena.

ЗАХУКТАВА СЕ ПРЕД ИЗБОРЕ У САД: Трамп жели промену 25. амандмана Устава ради смене Камале Харис

Foto: Tanjug/AP


- Ako to uradite, prikrivanje predsednika Sjedinjenih Američkih Država, to je osnov za momentalni opoziv i smenu sa funkcije, jer su to uradili - rekao je Tramp tokom predizbornog skupa u Mosineju u Viskonsinu, preneo je CNN.

Posle Bajdenovog lošeg učinka u predizbornoj debati u junu i njegove odluke da okonča svoju predsedničku kampanju mesec dana kasnije, Tramp i njegovi republikanski saveznici optužili su potpredsednicu Kamalu Haris i visokorangirane demokrate da prikrivaju pad predsednikove mentalne sposobnosti, naveo je CNN.

Predizborni štab Kamale Haris odbio je da pruži komentar na Trampovu jučerašnju izjavu. 

Potpredsednica SAD je nastavila da brani Bajdena i njegovu mentalnu sposobnost, rekavši za CNN prošlog meseca da ne žali što je u nedeljama nakon debate insistirala na tome da je Bajden sposoban da služi još jedan četvorogodišnji mandat.

Američki 25. amandman Ustava govori o sukcesiji predsednika i procesu smene predsednika, za šta bi bila potrebna podrška potpredsednika i većine u predsednikovom kabinetu. 

CNN navodi da se taj amandman ne odnosi na prisilno smenjivanje potpredsednika. 
Za ratifikovanje ustavnog amandmana potrebna je podrška tri četvrtine američkih saveznih država.

BONUS VIDEO: TI SI LAŽOV! - A TI SI NAJGORI PREDSEDNIK U ISTORIJI AMERIKE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VILANDER ŠOKIRAO SVET: Nije čudno kada Đoković gubi!