ŠOLC ZAPRETIO KAO NIKAD DO SADA: Svi koji su učestvovali u ovim diverzijama biće žestoko kažnjeni

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

08. 09. 2024. u 19:01

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc obećao je da će nemačke vlasti učiniti sve da se istraže diverzije na gasovodima Severni tok i krivci privedu pravdi.

ШОЛЦ ЗАПРЕТИО КАО НИКАД ДО САДА: Сви који су учествовали у овим диверзијама биће жестоко кажњени

Olaf Šolc, Foto EPA

U intervjuu televiziji ZDF, na pitanje da li veruje Vladimiru Zelenskom nakon izveštaja o umešanosti Kijeva u diverziju, Šolc je samo rekao: „Imam dobar odnos sa Vladimirom Zelenskim…Istovremeno, potpuno mi je jasno da se te stvari moraju istražiti i drago mi je da su naš generalni tužilac i bezbednosne agencije napredovale, kako svi javljaju“, istakao je Šolc.

„Zalažemo se da ništa ne bude sakriveno. Sve će biti učinjeno da oni koji su to učinili budu kažnjeni.

Ranije je bivši direktor Savezne obaveštajne službe Nemačke Avgust Haning izjavio da je između Zelenskog i Dude verovatno postojao dogovor zahvaljujući kojem je operacija ukrajinskih specijalnih službi za podrivanje gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ dobila logističku podršku iz Varšave.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.

Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE: Evo šta je Arina Sabalenka upravo uradila na Ju-Es openu