AMERIKANCI NE MOGU DA PREŽALE AVGANISTAN: Jedni tvrde da je povlačenje moglo da se spreči, a on je glavni krivac

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

08. 09. 2024. u 22:36

REPUBLIKANSKI iz Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa optužili su administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da obmanjuje javnost o povlačenju američkih trupa iz Avganistana 2021. godine, javio je Si-Bi-Es (CBS) koji je imao uvid u višegodišnju istragu komisije.

АМЕРИКАНЦИ НЕ МОГУ ДА ПРЕЖАЛЕ АВГАНИСТАН: Једни тврде да је повлачење могло да се спречи, а он је главни кривац

Foto AP

Republikanci su kritikovali Bajdena zbog povlačenja tokom kojeg je 13 američkih vojnika poginulo u samoubilačkom bombaškom napadu u Kabulu.

- To je bio jedan od najsmrtonosnijih dana u Avganistanu. Moglo je da se spreči da je Stejt department uradio svoj posao po zakonu i sproveo plan evakuacije - rekao je danas predsednik Odbora Majkl Mekol za CBS.

Obiman izveštaj, koji će biti objavljen sutra, veoma je kritičan prema odluci Bajdena da povuče američke trupe iz Avganistana i optužuje administraciju da je prilikom donošenja takve odluke ignorisala ponovljena upozorenja vojnih zvaničnika i savetnika za nacionalnu bezbednost da će to dovesti do rizika po nacionalnu bezbednost SAD. 

U svojoj istrazi, koja je trajala oko dve godine, Odbor je obavio 18 transkribovanih razgovora sa zvaničnicima Bajdenove administracije, uključujući bivšeg ambasadora u Avganistanu Rosa Vilsona, generala Ostina Milera i bivšu pres sekretaricu Bele kuće Džen Psaki.

Odbor je takođe primio više od 20.000 stranica dokumenata od Stejt departmenta.

Američki državni sekretar Entoni Blinken nije svedočio pred Odborom za spoljne poslove, uprkos zahtevima Mekola. 

Mekol je prošle sedmice pozvao Blinkena da svedoči na javnoj raspravi o povlačenju iz Avganistana koja će biti održana kasnije ovog meseca. 

Mekol je istakao da izveštaj uključuje preporuke za sprečavanje slične situacije kao što je bila ona u Avganistanu, uključujući ponovno uspostavljanje Kriznog biroa u Stejt departmentu i mere Kongresa da Stejt department i Pentagon održavaju standardne operativne procedure. 

Kongresmen iz redova demokrata Gregori Miks, koji je član Odbora za spoljne poslove, napisao je u pismu priloženom izveštaju koji su sačinile demokrate da su republikanci pokušali da "politizuju povlačenje SAD iz Avganistana", kao i da su se, kako je naveo, "posebno trudili da izbegnu činjenice" u vezi sa Trampom.

U izveštaju koju su sačinile demokrate iz Odbora za spoljne poslove, u koji je takođe CBS imao uvid, brane se planovi Bajdenove administracije za povlačenje iz Avganistana.

U izveštaju demokrata se optužuje Trampova administracija da je pokrenula povlačenje bez "neophodnih međuagencijskih priprema ili planiranja vanrednih situacija za nesmetano povlačenje".

Bela kuća je prošle godine objavila rezime sopstvenog poverljivog izveštaja o povlačenju iz Avganistana u kojem se u velikoj meri okrivljuje administracija predsednika Donalda Trampa za dogovor koji je sklopljen sa talibanima o povlačenju američkih snaga iz zemlje do maja 2021. godine.

Dogovor je poznat kao sporazum iz Dohe i postavio je niz uslova koje talibani moraju da ispune da bi američke snage u potpunosti napustile Avganistan. 

U drugom izveštaju sa kojeg je delimično skinuta oznaka tajnosti i koji je objavio Stejt department prošle godine, optužuju se i Trampova i Bajdenova administracija za "nedovoljno" planiranje povlačenja američkih trupa iz Avganistana.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANKETA NOVOSTI Da li Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić zaslužuju novi Piksijev poziv?