"NASTAVLJA SE MILITARIZACIJA EVROPE" U EU koncentrisano do 32.000 vojnika NATO

Novosti onlajn

09. 09. 2024. u 14:26

U EVROPSKOJ uniji je koncentrisano do 32.000 vojnika NATO, izjavio je pomoćnik ministra odbrane Belorusije za vojnu saradnju Valerij Revenko.

НАСТАВЉА СЕ МИЛИТАРИЗАЦИЈА ЕВРОПЕ У ЕУ концентрисано до 32.000 војника НАТО

Foto: Shutterstock

- Nastavlja se jačanje oružanih snaga u evropskom regionu. U Evropskoj uniji već možemo da vidimo do 32.000 vojnika, kako iz SAD, tako i iz drugih zemalja članica NATO - rekao je Revenko za televiziju „VoenTV“.

Kako je dodao, Minsk beleži militarizaciju Poljske, a Litvanija i Letonija se spremaju da prime strane kontingente. S tim u vezi, Belorusija je predlagala niz mera za ublažavanje tenzija, ali odgovora nije bilo.

Revenko istovremeno dodaje da je prisustvo nuklearnog oružja u Belorusiji otreznilo protivnika, ojačalo pregovaračke pozicije Minska i povećalo odbrambenu sposobnost republike.

Po njegovim rečima, odluka predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da uveze nuklearno oružje u zemlji uticala je na mere strateškog obuzdavanja beloruskih partnera od moguće agresije.

Ranije je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao da Belorusija ne namerava da upotrebi taktičko nuklearno oružje, koje se nalazi na teritoriji zemlje, dok njena granica ne bude narušena.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PUTIN STIGAO U MONGOLIJU: Pogledajte doček koji je priređen povodom dolaska ruskog predsednika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MA, KAKAV DOPING, JA SAM NAJBOLJI! Janik Siner osvojio Ju-Es open 2024 posle neviđenog skandala, slede tektonske promene na ATP listi