VAŠINGTON POMERA FOKUS NA PACIFIK: Dragi - Evropa više ne može da računa na bezbednosni štit Amerike

Novosti onlajn

09. 09. 2024. u 15:01

SVE veće interesovanje SAD za Tihookeanski region i njihova konkurencija sa Kinom značajno umanjuju spremnost Vašingtona da nastavi da deluje kao „bezbednosni štit“ za Evropu, navodi se u izveštaju o konkurentnosti EU koji je pripremio bivši premijer Italije Mario Dragi za Evropsku komisiju.

ВАШИНГТОН ПОМЕРА ФОКУС НА ПАЦИФИК: Драги - Европа више не може да рачуна на безбедносни штит Америке

Foto: EPA

U dokumentu se konstatuje da su SAD sve manje zainteresovane da „zadovolje rastuće potrebe Evrope za odbranom i bezbednošću“.

„Strateška doktrina SAD pomera fokus sa Evrope u pravcu Tihookeanskog regiona (na primer AUKUS), pod uticajem kineske pretnje. Usled toga, rastuća potražnja za odbrambenom sposobnošću nailazi na smanjenu ponudu. Evropa samostalno mora da popuni taj jaz“, navodi se u izveštaju.

Kako Dragi ističe, u junu ove godine Evropska komisija je procenila da će u narednoj deceniji biti potrebna dodatna ulaganja u odbranu od oko 500 milijardi evra.
Međutim, ocenjuje se da u EU još uvek nisu spremni da značajno povećaju troškove za odbranu.

„Zahvaljujući dugotrajnom periodu mira u Evropi i američkom bezbednosnom štitu, samo deset (od 27) članica EU sada troši dva i više odsto BDP na odbranu. Pritom, odbrambena industrija zahteva ogromna ulaganja kako bi nadoknadila propušteno i popunila zalihe, iscrpljene isporukama za podršku ukrajinske odbrane“, zaključuje se u dokumentu.

Kako se ističe, zemlje EU su od sredine 2022. godine do sredine 2023. skoro 78 odsto odbrambenih nabavki realizovale u trećim zemljama, uglavnom u SAD.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje sukoba, te da direktno uključuju zemlje NATO-a u konflikt.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

PUTIN STIGAO U MONGOLIJU: Pogledajte doček koji je priređen povodom dolaska ruskog predsednika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MA, KAKAV DOPING, JA SAM NAJBOLJI! Janik Siner osvojio Ju-Es open 2024 posle neviđenog skandala, slede tektonske promene na ATP listi