SEVERNA KOREJA NASTAVLJA SA UBRZAVANJEM PRIPREMA ZA RAT? Kim obišao radove na terenu, pa dao i veliko obećanje

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

09. 09. 2024. u 15:20

SEVERNOKOREJSKI lider Kim Džong Un posetio je mesto izgradnje nove "moderne pomorske baze" i obećao da će nastaviti dalji razvoj pomorskih snaga države.

СЕВЕРНА КОРЕЈА НАСТАВЉА СА УБРЗАВАЊЕМ ПРИПРЕМА ЗА РАТ? Ким обишао радове на терену, па дао и велико обећање

Foto: Tanjug/AP photo

Prema njegovim rečima, lokacija nove baze će Pjongjangu dati "stratešku prednost".

Podsećanja radi, krajem prošle godine Kim je naredio vojnoindustrijskom kompleksu da nastavi sa "ubrzavanjem priprema za rat" zbog suočavanja sa, kako je opisao, činom konfrontacije bez presedana od strane SAD i njihovih saveznika u regionu.

U nedelju je državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA) prenela vest o Kimovoj inspekciji gradilišta luke. Prema pisanju tamošnjih medija, severnokorejski lider istakao je da je razvoj moderne mornarice hitan prioritet imajući u vidu "regionalno bezbednosno okruženje".

On je takođe izjavio da je sasvim prirodno da zemlja poput Severne Koreje stavi poseban naglasak na ovu oblast, pošto je DNRK "sa istočne i zapadne strane ograničena morem". 

Kim Džong Un je dodao da je zbog većih i modernijih ratnih brodova i podmornica, za koje se očekuje da će u bliskoj budućnosti biti uvedeni u upotrebu mornarice, izgradnja baze koja može da ih smesti neophodna.

Lider Severne Koreje je otkrio i da je u planu izgradnja "modernog lučkog grada", koji će služiti kao glavna baza za ratnu mornaricu.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: PUTIN STIGAO U MONGOLIJU: Pogledajte doček koji je priređen povodom dolaska ruskog predsednika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Meridian fondacija donirala opremu jedinoj laboratoriji za retke bolesti kod novorođenčadi