DONETA ODLUKA O ZAPOROŠKOJ NUKLEARKI: Dok traju ratna dešavanja, ovo stupa na snagu

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

09. 09. 2024. u 15:25

DIREKTOR Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da rad reaktora u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani neće biti nastavljen sve dok borbena dejstva budu ugrožavala bezbednost objekta.

ДОНЕТА ОДЛУКА О ЗАПОРОШКОЈ НУКЛЕАРКИ: Док трају ратна дешавања, ово ступа на снагу

Foto: Profimedia

- Prema preporukama agencije, kako shvatamo, nijedan reaktor neće nastaviti sa radom sve dok sukob bude ugrožavao nuklearnu i fizičku bezbednost elektrane -  rekao je Grosi na otvaranju redovne sednice Upravnog odbora IAEA u Beču.

Direktor agencije podsetio je da se svi reaktori nalaze u režimu „hladnog gašenja“.

Grosi je dodao da je situacija na objektu i dalje nestabilna.

- Redovne eksplozije, napadi bespilotnih letelica, pucnjava, stalni prekidi u spoljnom snabdevanju električnom energijom i drugi izazovi povećavaju rizik od nuklearne nesreće - ocenio je on.

On je podsetio da je 11. avgusta unutar jednog od rashladnih tornjeva stanice izbio požar, koji su tim IAEA i sam Grosi lično pregledali. Direktor je ukazao da će rashladni toranj možda morati da bude srušen zbog oštećenja.

U Beču se od 9. do 13. septembra 2024. održava sastanak Upravnog odbora IAEA. Kako je na svom Telegramu napisao stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov, tokom sednice se očekuju burne diskusije, posebno o Ukrajini i Iranu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠAMPIONKA JU-ES OPENA O ĐOKOVIĆU: Evo šta je rekla o prijateljstvu sa srpskim teniserom