SAMO KORAK DO VELIKOG RATA: Naglo se pogoršala vojnopolitička situacija u čitavom regionu Bliskog istoka

I. Stanojević

10. 09. 2024. u 07:00

BLISKI istok je, kako je procenio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, na ivici velikog rata. A sudeći po izjavi bivšeg člana izraelskog ratnog kabineta Benija Ganca, da bi Izrael trebalo da pažnju usmeri ka Hezbolahu i granici s Libanom, čak da se u tome već zakasnilo, situacija na frontu se intenzivira i komplikuje.

САМО КОРАК ДО ВЕЛИКОГ РАТА: Нагло се погоршала војнополитичка ситуација у читавом региону Блиског истока

FOTO: EPA

Izrael i Hezbolah, koji podržava Iran, skoro svakodnevno razmenjuju prekograničnu vatru, a libanska teroristička grupa tvrdi da deluje kao podrška svom palestinskom savezniku, Hamasu, u ratu u Gazi. Ne samo zbog ove vruće tačke, nego i zbog borbi u Pojasu Gaze, naglo se pogoršala vojnopolitička situacija na celom Bliskom istoku, od granice Libana i Izraela do Crvenog mora, a istovremeno, sukob između Izraela i Irana, dostigao je opasan nivo.

Lavrov upozorava da je "zajednička odgovornost da sprečimo da se to dogodi". On je to rekao u Rijadu, na sednici Strateškog dijaloga Rusija-Savet za saradnju arapskih država Zaliva, dodavši da bez rešavanja palestinsko-izraelskog problema Bliski istok neće moći da se razvija.

- Rusija sarađuje sa svim stranama - naglasio je Lavrov.

I premijer i šef katarske diplomatije, Mohamed bin Abdulrahman Al Tani, ukazuje na neophodnost primirja u Pojasu Gaze i ističe da je to ključni faktor za uspostavljanje trajnog mira na Bliskom istoku.

Ganc, sa druge strane, ističe da "Izrael ima dovoljno snaga da se nosi sa Gazom" i "da je potrebna koncentracija na ono što se dešava na severu". Govoreći u Vašingtonu, na bliskoistočnom forumu, Ganc je ocenio da "su Iran i njegovi zastupnici pravi problem". On je istakao da je Izrael pogrešio što je evakuisao veći deo severa zemlje, jer su se neprijateljstva sa Hezbolahom rasplamsala posle napada Hamasa 7. oktobra, koji je i pokrenuo rat u Gazi.

- Možemo da sprovodimo šta god želimo u Gazi. Trebalo bi da tražimo dogovor da izvučemo naše taoce, ali ako to ne uspemo u narednom periodu, za nekoliko dana ili nedelja, trebalo bi da idemo na sever - zaključio je on.

Traži podršku

AMERIČKOM državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, Beni Ganc, koji je i lider partije Nacionalno jedinstvo, rekao je da svet treba da podrži vojni pritisak Izraela na Hamas u palestinskoj enklavi Gazi, jer izgleda kao da je sporazum o taocima u zastoju. "Posle meseci u kojima Hamas nije prihvatio okvir sporazuma, očekujemo da će svet podržati Izrael i da povećati civilni i vojni pritisak u Gazi", poručio je Ganc.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJSKUPLJI POKLON KOJI JE TITO DOBIO: Poslao ga je predsednik Amerike lično, a doneli astronauti sa Meseca (FOTO)