CELA AMERIKA JE OVO ČEKALA: Sutra je ključni trenutak u kampanji za predsedničke izbore

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

09. 09. 2024. u 17:00

KLjUČNI trenutak u kampanji za predsedničke izbore SAD u novembru, debata između republikanskog i demokratskog predsedničkog kandidata - Donalda Trampa i Kamale Haris biće održana sutra u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji.

ЦЕЛА АМЕРИКА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Сутра је кључни тренутак у кампањи за председничке изборе

Foto: AP Photo

Dvoje kandidata koji se, kako piše "Glas Amerike", nikada nisu sreli niti razgovarali telefonom, srešće se sutra u 21 čas po lokalnom vremenu u jednoj jedinoj debati u kampanji.

Desetine miliona Amerikanaca će moći da gledaju susret dvoje predsedničkih kandidata koji bi trebalo da odgovaraju na pitanja koja budu postavljali dvoje voditelja "Ej-Bi-Si njuza", Dejvid Mjur i Linzi Dejvis.

Debata će trajati 90 minuta sa dve reklamne pauze, a bacanje novčića održano je virtuelno u utorak, 3. septembra, da bi se odredilo mesto na podijumu i redosled završnih reči.

Tramp pobedio je u virtuelnom "bacanju novčića" i on će dati poslednju izjavu, dok je Haris izabrala desnu poziciju na podijumu iz ugla gledaoca.

Pravila podrazumevaju da kandidati po predstavljanju ulaze sa suprotnih strana bine, a prva će se predstavljati aktuelna vladajuća, odnosno Demokratska stranka.

Nema uvodnih izjava, a završne izjave će trajati po dva minuta. Rekviziti i unapred napisane beleške su zabranjeni.

Nijedna tema ili pitanja se neće deliti unapred sa izbornim timovima i kandidatima, a Haris i Trampu će biti obezbeđeni olovka, blok papira i flaša vode.

Kandidati će imati dva minuta za odgovor na pitanje, dva minuta za odgovor protivniku i jedan dodatni minut za naknadne aktivnosti, pojašnjenja ili odgovore.

Mikrofoni će biti uključeni samo za kandidata na čijem je redu da govori i za to vreme utišan za drugog kandidata.

Kandidatima neće biti dozvoljeno da postavljaju pitanja jedni drugima.  

Osoblje kampanje ne sme da komunicira sa kandidatima tokom reklamnih pauza i u sali neće biti publike.

"Ej-Bi-Su njuz" dodaje da je zadatak moderatora da osigura da kandidati poštuju dobijeno vreme i pristojnu diskusiju.

Ispitivanja javnog mnjenja na nacionalnom nivou pokazuju da je trka tesna.

Anketa "Njujork tajmsa" i Sijena koledža koja je juče objavljena, pokazala je da Tramp vodi sa 48 prema 47 odsto na nacionalnom nivou, iako navode da je Haris u proseku ispred Trampa u više anketa u tri ključne države - Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji, sa izjednačenom podrškom kandidatima u četiri druge ključne države - Arizoni, Džordžiji, Nevadi i Severnoj Karolini.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: MEDVED NA AUTOPUTU: Pogledajte kako desetine vozača prati životinju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji