NEMAČKA DONELA NOVU ODLUKU: Pojačana kontrola na svim granicama, evo i zašto

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

09. 09. 2024. u 17:27

NEMAČKA ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer najavila je, u cilju regulisanja migracija i zaštite od islamističkog ekstremizma, privremene granične kontrole na svim nemačkim kopnenim granicama, prenosi Rojters pozivajući se na izvore.

НЕМАЧКА ДОНЕЛА НОВУ ОДЛУКУ: Појачана контрола на свим границама, ево и зашто

FOTO: Tanjug/AP

Javnost i Evropska komisija biće obaveštene o detaljima te inicijative nakon konferencije za štampu ministarke, rekao je izvor.

Kontrole na granici će početi da se postavljaju 16. septembra i u početku će trajati šest meseci, izvestila je nemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na vladine izvore.

Nemačka vlada se konsultuje sa glavnom opozicionom, Hrišćansko-demokratskom unijom Nemačke (CDU), o načinima kako bi migracije mogle da budu suzbijene jer je šira javnost zabrinuta nakon smrtonosnog napada nožem na festivalu u Zolingenu. Napadač je sirijski azilant.

Prošle nedelje, antiimigraciona, desničarska partija AfD pobedila je na državnim izborima u Tiringiji i zauzela drugo mesto u Saksoniji.

Nemačka deli kopnenu granicu dugu više od 3.700 kilometara sa Danskom, Holandijom, Belgijom, Luksemburgom, Francuskom, Švajcarskom, Austrijom, Češkom i Poljskom.

Ministar spoljnih poslova Austrije Gerhard Karner rekao je u ponedeljak za list "Bild" da njegova zemlja neće primiti nijednog migranta koje Nemačka vrati.

- Nema prostora za manevar. Takav je zakon. Naložio sam šefu savezne policije da ne dozvoli bilo kakav povratak - rekao je on.

Nemačka je prošle godine najavila strože kontrole na svojim kopnenim granicama sa Poljskom, Češkom i Švajcarskom, kao odgovor na nagli porast zahteva za azil. 

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: AMERIKA U POSETI PEKINGU: Saliven savetnik za nacionalnu bezbednost u ,,kritičnoj,, misiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ČISTOG VAZDUHA ZA PLAVO NEBO: Put ka održivoj budućnosti kroz obnovljive izvore energije