PLAN EVAKUACIJE BIĆE GOTOV KROZ MESEC DANA: "U prvim smo redovima, zaštita civila postala je prioritet..."

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

09. 09. 2024. u 18:36

MINISTARKA unutrašnjih poslova Litvanije Agne Bilotajte najavila je da će plan masovne evakuacije za celu zemlju biti izrađen do početka oktobra.

ПЛАН ЕВАКУАЦИЈЕ БИЋЕ ГОТОВ КРОЗ МЕСЕЦ ДАНА: У првим смо редовима, заштита цивила постала је приоритет...

Foto: Profimedia

Bilotajte smatra da njena zemlja sada treba da ima plan evakuacije za celu zemlju i da bude spremna da ga sprovede.

- Svaka lokalna vlast ima svoj plan evakuacije, ali očigledno moramo da imamo plan na nacionalnom nivou i da budemo spremni da ga primenimo - rekla je ona.

Ministarka je istakla da je zbog sajber napada bezbednost stanovništva postala prioritet i da je zaštita civila sada važnija nego ikada.

- Rat protiv Ukrajine besni, zemlje našeg regiona izložene su hibridnim i dezinformacionim napadima, a sabotaža je naša nova realnost. Važno je napomenuti da smo u prvim redovima, tako da je danas zaštita civila postala prioritet - objasnila je ministarka.

Ona je naglasila da samo jačanje civilne zaštite na nacionalnom nivou nije dovoljno, što je dovelo do odluke o saradnji sa drugim baltičkim državama. Osim toga, zemlje planiraju da zatraže sredstva od Evropske unije.

- Moramo da koordiniramo naše napore na regionalnom i evropskom nivou. To je skupo, ali je važno da udružimo svoje sposobnosti i dobijemo podršku EU. Pozivamo na procenu rizika kako bismo bolje razumeli pretnje i ojačali mere javne zaštite - rekla je ministarka, piše Kliks.

BONUS VIDEO: RUSKI KASKADER PRKOSI SMRTI: Pogledajte zavisnika o adrenalinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠAMPIONKA JU-ES OPENA O ĐOKOVIĆU: Evo šta je rekla o prijateljstvu sa srpskim teniserom