uživoRAT U UKRAJINI: Ukrajina dnevno izgubi i do 2.000 vojnika i 28 kvadratnih kilometara teritorije

Novosti online

10. 09. 2024. u 07:05 >> 12:26

RAT u Ukrajini ušao je u 928. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Украјина дневно изгуби и до 2.000 војника и 28 квадратних километара територије

Foto: Profimedia

Zaharova: Kijev odavno kontaktira sa teroristima

 

Kijevski režim već duže vreme održava kontakte sa teroristima i same ukrajinske vlasti su postale međunarodna teroristička grupa, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući informacije da je Kijev vodio pregovore sa sirijskim teroristima.

- Kijevski režim već duže vreme održava kontakte sa terorističkom ruljom: umešanost u terorističke napade na ruske građane, razmena informacija i tehnologije, korišćenje taktike ‘lažne zastave’ -  napisala je Zaharova na svom Telegramu.

Istovremeno je napomenula da je problem još veći, a da se kijevska vlast pretvorila u „novu međunarodnu terorističku grupu, iza koje, prema ustaljenoj tradiciji, stoje Vašington i London“.

Ranije je turski list „Ajdinlik“ pisao da je Kijev ponudio predstavnicima terorističke organizacije Hajat Tahrir el Šam (zabranjen u Rusiji) u Siriji 75 dronova u zamenu za oslobađanje niza radikalnih antiruskih militanata.

Šojgu: Ukrajina dnevno izgubi i do 2.000 vojnika i 28 kvadratnih kilometara teritorije

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da dnevno bude ubijeno ili ranjeno i do 2.000 ukrajinskih vojnika i da Ukrajina u proseku izgubi 28 kvadratnih kilometara teritorije. Šojgu je za televiziju "Rusija 24" ocenio da je Ukrajina napadom na Kursku oblast htela da primora Rusiju da pregovara o sopstvenim uslovima o prekidu rata i da je Kijev planirao da odvrati ruske oružane snage od napredovanja u Donbasu, prenosi Ria novosti.

Foto: Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ukrajinska vojska 6. avgusta je upala u Kursku oblast sa ciljem da zauzme tu teritoriju, ali, prema rečima načelnika Generalštaba Rusije, Valerija Gerasimova, njihovo napredovanje je zaustavljeno. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će "neprijatelj dobiti dostojan odgovor" i da će svi ciljevi koji stoje pred Rusijom biće ostvareni.

Šojgu je rekao da su tokom avgusta i septembra ruske snage oslobodile 1.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije. Takođe je rekao i da po pitanju rešavanja konflikta sa Ukrajinom, više od 110 zemalja pozitivno ocenjuje inicijative Kine i Brazila i da postoji mnogo različitih predloga za rešavanje konflikta, ali su zasnovani na istanbulskom projektu iz 2022. godine.

- Inicijativa o kojoj sam govorio je Brazil i Kina... Više od 110 zemalja to pozitivno ocenjuje, to jest, na stolu je mnogo različitih predloga, ali ipak... mi smo predložili sve ono o čemu se već razgovaralo ili o čemu se danas razgovara... - rekao je Šojgu. U intervjuu je takođe kazao da je Rusija primljena u EU 1990-ih, njeni resursi bi bili pokradeni.

- Da smo tada bili primljeni u Evropsku uniju, onda, uveravam vas, ovo je moje mišljenje, mislim da bi se mnogi složili sa mnom, danas bismo izgubili suverenitet, te resurse i depozite koji koje imamo u našoj zemlji, oni bi već bili pokradeni i potrošeni - rekao je Šojgu.

Ruska vojska oslobodila Krasnogorovku, Grigorovku i Galicinovku u DNR

Ruska vojska oslobodila je Krasnogorovku, Grigorovku i Galicinovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska PVO tokom noći oborila 144 ukrajinska drona iznad Rusije

Ruski PVO sistemi su tokom protekle noći uništili i presreli 144 ukrajinske bespilotne letelice avionskog tipa iznad više oblasti Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi u saopštenju, iznad Brjanske oblasti oboreno je 72 drona, iznad Moskovske – 20, iznad Kurske – 14, iznad Tulske – 13, iznad Belgorodske – osam, iznad Kaluške – sedam, iznad Voronješke – pet, iznad Lipecke – četiri i iznad Orlovske oblasti oboren je jedan dron.

Jedna žena ubijena, troje ljudi povređeno u napadu ukrajinskih dronova na Moskvu

Jedna žena je ubijena, a tri osobe su povređene u napadu dronova ukrajinske vojske tokom noći na Moskvu, saopštio je guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov. Prethodno je saopšteno da je žrtva napada dronovima devetogodišnji dečak, što je Vorobjov demantovao, prenosi RIA.

''Poginula je 46-godišnja žena (ranije je objavljenja informacija o smrti devetogodišnjeg dečaka, što nije potvrđeno)'', napisao je Vorobjov na platformi Telegram.

On je dodao da su dve osobe hospitalizovane u bolnici u Ramenskom okrugu. Ruski PVO sistemi su tokom noći oborili 14 ukrajinskih dronova iznad moskovskih naselja Podolsk, Ramenskoj, Libertsi, Doomdedovo i Kolomna. U Ramenskom kao rezultat napada oštećene su dve stambene zgrade.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BRIGA O DECI NA PRVOM MESTU: Meridian fodacija donirala klima uređaje Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj