KIM POVEĆAVA ZALIHE NUKLEARNOG NAORUŽANJA: Sprema se odgovor na pretnje SAD i njihovih saveznika

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

10. 09. 2024. u 18:52

PJONGJANG planira da poveća zalihe nuklearnog naoružanja, kako bi odgovorila na pretnju koju predstavljaju SAD i njihovi saveznici, izjavio je lider ove države Kim Džong Un, prenosi KCNA.

КИМ ПОВЕЋАВА ЗАЛИХЕ НУКЛЕАРНОГ НАОРУЖАЊА: Спрема се одговор на претње САД и њихових савезника

Foto: Profimedia

Tokom svog govora povodom 76. godišnjice od osnivanja DNR Koreje, Kim je istakao da Pjongjang mora nastaviti sa unapređivanjem odbrambenih sposobnosti i to zbog "bezobzirnog širenja vojnog bloka koji predvode SAD".

- Zbog toga će Pjongjang drastično povećati broj nuklearnog oružja i udvostručiti mere i napor da učini sve vidove oružanih snaga, uključujući i nuklearne snage, spremne za borbu - poručio je severnokorejski lider.

On je dodao i da je Severna Koreja "odgovorna država sa nuklearnim naoružanjem", koja namerava da ga upotrebi isključivo za samoodbranu.

Podsećanja radi, u junu, Pjongjang je optužio SAD i njihove saveznike u regionu - Japan i Južnu Koreju - da rade na uspostavljanju vojnog saveza u Aziji, sličnom NATO-u.

Takođe, DNR Koreja je krajem avgusta oštro osudila revidirani nuklearni strateški plan SAD koji je odobrio američki predsednik Džozef Bajden, poručujući da će se Pjongjang odlučno suprotstaviti bilo kojoj vrsti američke nuklearne pretnje.

Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje je tada saopštilo da će DNR Koreja nastaviti da unapređuje svoj status nuklearne sile da bi mogla da brani suverenitet i bezbednost.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: AMERIKA U POSETI PEKINGU: Saliven savetnik za nacionalnu bezbednost u ,,kritičnoj,, misiji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUKA PRIJATELJSTVA ZA NAPUŠTENE LJUBIMCE: Meridian fondacija donirala prihvatilištu za pse i mačke u Somboru (VIDEO)