ŠOLC SIGURAN U NOVI MANDAT: Opozicija tvrdi da je vlada bez vođe i nesposobna za delovanje

I. Stanojević

12. 09. 2024. u 06:00

UPRKOS činjenici da mu se rejting odavno srozao i da mu sunarodnici sve manje veruju, nemački kancelar Olaf Šolc želi ne samo da nastavi sadašnji, nego računa da će, na izborima dogodine, dobiti novi, kako kaže, jak mandat.

ШОЛЦ СИГУРАН У НОВИ МАНДАТ: Опозиција тврди да је влада без вође и неспособна за деловање

Foto: Profimedia

Odlučno je odbacio zahteve za glasanjem o poverenju u Bundestagu i eventualno raspisivanje prevremenih izbora koji su se pojavili kao rezultat sve nižih ocena za njegov angažman na državnom vrhu. Te zahteve, Šolc je opisao kao "tek jednu idejicu opozicije, da se svake tri nedelje pomene glasanje o poverenju" i tvrdi da njegov kabinet ima većinu da obavlja zadatke. Priznaje, međutim, da će formiranje vlada u Nemačkoj u dogledno vreme ostati teško.

- Bojim se da ćemo u Nemačkoj, tokom narednih mnogo godina, imati situacije u kojima će biti veoma komplikovano formirati vlast na saveznom nivou i u pokrajinama - ocenjuje Šolc. - Zato je važno da uspostavimo saradnju u kojoj će stranke na vlasti, raditi u saglasju, iako možda to nisu očekivale od početka. Gledajući tako, sadašnja koalicija SPD, Zelenih i liberala, postigla je mnogo.

U međuvremenu, Šolc vatreno brani migracionu politiku svoje vlade, a učinio je to i juče je, za govornicom u Bundestagu, tokom debate o azilu, u kojoj su ga opozicija i sindikati optužili za neoprostivo grube greške. "Nemačkoj su neophodni radni imigranti", istakao je, a "Berlin se dosledno pridržava ustavnog prava na azil".

- Već imamo vraćanja sa granice i pojačane kontrole. Te mere želimo dalje da razvijamo uz podršku opozicije - rekao je Šolc, izražavajući spremnost na kompromis u daljim pregovorima. - Biće dobrih predloga u skladu sa evropskim zakonima, međunarodnim sporazumima i našim Ustavom.

"Gubimo kontrolu!"

MINISTARKA unutrašnjih poslova Nensi Fezer (SPD) predstavila je, oviih dana, mere kojima savezna vlada želi da ograniči migracije u Nemačku, ali odgovora iz opozicionog tabora još nema. Šef bavarske CSU Markus Zeder zalaže se za osetno smanjenje broja azilanata. "Njihov broj mora trajno da padne znatno ispod 100.000 godišnje", kaže i dodaje da je zemlja preopterećena zbog integracije migranata. U brojnim gradovima, Nemci se više ne osećaju kao kod kuće, upozorava Zeder i poručuje "Istina jednostavna: gubimo kontrolu!"

Pitanje je, međutim, da li će do naredne runde razgovora uopšte doći, jer su opozicioni demohrišćani (CDU/CSU), upravo prekinuli pregovore sa obrazloženjem da vladini predlozi nisu dovoljni. Pregovarač demohrišćana Torsten Fraj, poručuje da se razgovori između Šolcove administracije i opozicije neće nastaviti.

Predsednik CDU Fridrih Merc je, po završetku sastanka, u izjavi za Bild, oštro kritikovao Šolcov kabinet, rekavši da je "savezna vlada očito beznadežno posvađana unutar sebe, pa ni koalcione stranke ne nalaze konsenzus".

- Semafor kapitulira pred izazovom nelegalnih migracija - napisao je Merc na platformi Iks, ocenjujući da je savezna vlada bez vođe i nesposobna za delovanje".

Komentarišući loš rezultat svojih socijaldemokrata na pokrajinskim izborima u Saksoniji i Tiringiji, Šolc je rekao da "se takvi rezultati ne mogu ulepšati". - Posebno zabrinjava uspeh desničarske Alternative za Nemačku(AfD).

- Raditi i uhvatiti se u koštac sa izazovima - to je sada važno - rekao je Šolc za Dojče vele. - Jak mandat smo već jednom postigli, iskusni smo u borbi. Uspećemo opet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?