"JEVREJSKI" BUS 310 U LONDONU: Polemika zbog nove gradske linije koja povezuje dva kvarta

Mnogo polemike izazvalo je otvaranje nove autobuske linije broj 310 u Londonu između dva jevrejska kvarta.

ЈЕВРЕЈСКИ БУС 310 У ЛОНДОНУ: Полемика због нове градске линије која повезује два кварта

Foto: Printskrin

Autobuski pravac na severu grada na Temzi otvoren je na zahtev građana koji su do sada morali da presedaju i koji su se žalili na antisemitske ispade. Jevrejska udruženja poslednjih petnaestak godina vodila su bitku za uvođenje ove direktne autobske veze.

Linija između Stamford Hila i Golders Grina saobraća od 7 ujutro do 19 sati, a njome se izbegava presedanje u Finsburi parku u kome živi dosta muslimana. Neki putici zbog toga ovo presedanje smatraju rizičnim. Svedočili su da su tu doživljavali uvrede, ali i fizičke napade.

Krenula je polemika, a neki su ovu liniju predstavili kao "autobus rezervisan za Jevreje". Kritikuju gradske vlasti da su do te mere nesposobne da se bore protiv antisemitizma, da moraju da otvaraju posebne autobuske linije i izoluju jevrejsku zajednicu. Mediji prenose izjave i drugih građana koji koriste ovaj autobus i koji im, kako kažu, skraćuje vreme putovanja. Govore da se radi o praktičnom potezu, a ne o segregaciji.

Prilikom otvaranja linije, gradonačelnik Londona Sadik Kan je, vozeći se ovim autobusom, rekao da ima dosta porodica koje se ustručavaju da posete rođake zbog napada tokom transporta.

- Postoji veliki porast antisemitizma i osećaja nebezbednosti. Ne želim da se građani Londona boje da napuste svoje domove jer ne žele da koriste gradski saobraćaj – kazao je Kan.

Odgovarajući na kritike o segregaciji, Kan ističe da je bezbednost njegovih sugrađana na prvom mestu. Svugde u Evropi posle početka sukoba između Izraela i Hamasa u oktobru prošle godine, antisemitizam je u porastu. U Velikoj Britaniji je naročito izražen. Od početka godine u ovoj zemlji registrovano je blizu dve hiljade antisemitskih ispada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

METEOROLOZI NAJAVLJUJU KATASTROFU ZA EVROPU: Stiže olujni ćelijski oblak koji upija kišu - ovde moguća čak tri metra snega