VLAST U MILOSTI LE PENOVE: Predsednik Francuske i mandatar Barnije već na ogromnim mukama

Opstanak buduće manjinske Vlade desničara Mišela Barnijea zavisiće isključivo od milosti i procene krajnje desničarskog Nacionalnog okupljanja.

ВЛАСТ У МИЛОСТИ ЛЕ ПЕНОВЕ: Председник Француске и мандатар Барније већ на огромним мукама

Foto: Goran Čvorović

Na samo jedan mig Marin Le Pen, Vlada na staklenim nogama bi mogla da se sruši.

- Emanuel Makron je pokušao da uradi ono što je najbolje radio proteklih sedam godina, a to je da izazove podele. Prvi je predsednik koji je ostvario podvig da državu učini nemogućom za upravljanje – poručila je Marin Le Pen.

Ona i njena stranka su naglasile da neće apriori glasati za nepoverenje vladi i da će čekati da procene prve poteze, za razliku od levičara koji su spremni da Barnijeu odmah pokažu crveni karton. Predsednik se još ranije posavetovao sa Le Penovom, koja mu je saopštila da bi prema prethodnim kandidatima, Kanzevu ili Bertranu, bila nemilosrdna, pa je zato i pao izbor na Barnijea.

Ali, ono što traže pristalice Nacionalnog okupljanja skrenulo bi zemlju krajnje desno, tako da se Makron i mandatar nalaze na velikim političkim mukama. Jer, teško je ispuniti bar deo želja krajnjih desničara, a zadržati aktuelni kurs vlasti.

Le Penova je izrazila zadovoljstvo što je Mišel Barnije istakao da želi da sarađuje i postiže kompromis sa svim političkim snagama u skupštini.

- Ali, sada mora da ispoštuje to žele naši glasači – bila je jasna Lepenova, traživši respekt za 11 miliona birača ove stranke.

U suprotnom, slede radikalni potezi.

- Nisam Makronov direktor za ljudske resurse – stavila je do znanja Le Penova.

Liderka francuskih krajnjih desničara je poručila da neće oklevati da sruši Barnijeov kabinet.

- Nećemo dati blanko ček Mišelu Barnijeu. Ako Francuzi budu ponovo maltretirani ili cenzurisani, nećemo se libiti da oborimo vladu – kazala je predsednica poslaničke grupe Nacionalnog okupljanja u skupštini i predsednička kandidatkinja.

Prvi veliki izazov za Barnijea biće sastavljanje vlade, a zatim i izglasavanje nacrta zakona o budžetu, za šta ima rok od svega nekoliko sedmica.

REFERENDUM PROTIV HAOSA

Le Penova je takođe najavila da će od predsednika Makrona zatražiti raspisivanje referenduma o prioritetnim pitanjima, kako bi se ublažile blokade u skupštini. Kao glavne teme koje bi na ovaj način mogle da se reše, navela je kupovnu moć, imigraciju, bezbednost i zdravstvo.

- U haosu koji je stvorio, Emanuel Makron ima poluge da održi našu demokratiju u životu, počevši od referenduma, koji smo potpuno zaboravili – poručila je i istakla je da je od kako je Makron na vlasti minimizirana "direktna demokratija".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU