MADRID NE PRIZNAJE NI JEDNE NI DRUGE: Španija dala azil Gonzalesu, ali stav ove zemlje je da ni on ni Maduro nisu još uvek pobednici izbora

Novosti online

11. 09. 2024. u 17:54

VLADA španskog premijera Pedra Sančeza neće uzeti u obzir glasanje u parlamentu o priznanju kandidata venecuelanske opozicije Edmunda Gonzalesa za pobednika na predsedničkim izborima, izjavio je danas španski premijer.

МАДРИД НЕ ПРИЗНАЈЕ НИ ЈЕДНЕ НИ ДРУГЕ: Шпанија дала азил Гонзалесу, али став ове земље је да ни он ни Мадуро нису још увек победници избора

Foto: Shutterstock


Pošto se Gonzales od nedelje sklonio u Španiju, većina od 177 poslanika različitih partija u Donjem domu koji ima 350 mesta usvojila je danas simboličan akt u kome se navodi da je on pobedio na izborima 28. jula, preneo je Rojters.

Posle izbora održanih u julu, venecuelanska opozicija je objavila rezultate glasanja i istakla da je 75-godišnji Gonzales odneo ubedljivu pobedu.

Međutim, venecuelanska Izborna komisija proglasila je Nikolasa Madura pobednikom, a on je odbacio međunarodne kritike kao desničarsku zaveru.

SAD, Argentina i Peru priznale su Gonzalesa za novoizabranog predsednika.
Tokom posete Kini, Sančez je rekao da je stav Madrida, zahtev da se objave detaljni broj glasova u prisustvu posrednika EU, dok još ne priznaje ni Madura ni Gonzalesa kao pobednika, bio jasan i da se neće promeniti.

- Tražili smo objavljivanje akata, nismo priznali pobedu Nikolasa Madura, a radimo nešto veoma važno, radimo na jedinstvu u Evropskoj uniji, tako da nam jedinstvo Evropske unije omogućava da možemo da posredujemo od sada do kraja godine - rekao je on novinarima u kineskom gradu Kunšan nekoliko sati pre nego što je donji dom glasao.

U utorak uveče venecuelanski izgnanici su se okupili ispred španskog parlamenta dok su poslanici raspravljali o predlogu koji je podnela glavna opoziciona Narodna partija.

Posle današnjeg glasanja, pojedini poslanici su ustali da aplaudiraju galeriji na kojoj je stajalo nekoliko lidera venecuelanske opozicije.

Gonzales se nije pojavljivao u javnosti od kada je došao u Španiju.

- Verujem da je azil i dalje gest humanosti, građansko humanitarno opredeljenje španskog društva, a time i njegove vlade, sa ljudima koji, nažalost, trpe progon i represiju -  istakao je Sančez.

BONUS VIDEO: DVA BRODA PRISTAJU U VENECUELANSKU LUKU: Ruska pomorska flota završila vežbe na Atlantskom okeanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU