PUTIN PREDLOŽIO ODGOVOR ZAPADU: "Možda bi trebalo razmisliti i o određenim ograničenjima"

Novosti online

11. 09. 2024. u 19:14

RUSIJA može da uvede ograničenja na isporuku određenih vrsta resursa u inostranstvo ukoliko se proceni da to neće naštetiti ruskoj ekonomiji, predložio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa članovima vlade.

ПУТИН ПРЕДЛОЖИО ОДГОВОР ЗАПАДУ: Можда би требало размислити и о одређеним ограничењима

Foto: Tanjug AP

- Rusija je lider po rezervama niza strateških vrsta sirovina... Za neke vrste koje u velikim količinama isporučujemo na svetsko tržište... možda bi trebalo razmisliti i o određenim ograničenjima - (kada je reč o) uranijumu, titanijumu, niklu", rekao je Putin, prenela je agencija RIA Novosti.

On je podsetio da Rusija ima skoro 22 odsto svetskih rezervi prirodnog gasa, 23 odsto svetskih rezervi zlata i 55 odsto svetskih rezervi dijamanata.

- U nekim zemljama se stvaraju strateške rezerve, preduzimaju se neke druge mere, generalno, ako nam to ne šteti, mogli bismo da razmišljamo... o određenim ograničenjima u isporuci na inostrano tržište - dodao je Putin. On je naglasio da ne treba donositi bilo kakve odluke koje bi mogle da štete Rusiji.

Ministar prirode Aleksandar Kozlov na istom sastanku podsetio je da Rusija kontroliše 55 odsto svetskih zaliha dijamanata, 46 odsto paladijuma, 23 odsto zlata. Zajedno sa Kinom, Moskva i Peking drže pod kontrolom skoro 56 odsto zaliha uglja, a zajedno sa Južnom Afrikom, Rusija kontroliše 80 odsto svetske proizvodnje platine i paladijuma. 

Kada države koje imaju velike zalihe određenih resursa formiraju takozvane alijanse resursa to može da stvori izuzetne mogućnosti za uticanje na svetsko tržište. 

- Imamo 30 zemalja i 13 vrsta resursa oko kojih možemo da se ujedinimo. I to je velika tema za zajednički rad - rekao je ministar. 

Predsednik Putin je saslušao izveštaj i poručio da se o svim pomenutim predlozima porazmisli. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore šahid iz bizarnog razloga

NEBO NATO-A OTVORENO ZA RUSKE DRONOVE: Rumunski F-16 nisu smeli da obore "šahid" iz bizarnog razloga

LOVCI rumunskog vazduhoplovstva F-16 uspešno su presreli ruski dron sa eksplozivom koji je narušio vazdušni prostor NATO-a tokom nedavnog napada Kremlja na Ukrajinu, ali pilotima nije bilo dozvoljeno da obore bespilotnu, robotsku letelicu jer bi to bilo ilegalno prema rumunskom državnom zakonu, navodi se u zvaničnim izjavama i novinskim izveštajima, piše Kijev post.

11. 09. 2024. u 20:59

Komentari (0)

ŽIKA IH JE URADIO ZA PARE: Zašto Sonja Savić nije glumila u nastavku filma Mi nismo anđeli?